U par reči o prezentaciji sela Sedlara...

  Na osmom kilometru puta Svilajnac - Despotovac uz reku Resavu već vekovima postoji naselje pod imenom Sedlare. Prezentacija sela se radi sa željom da se promoviše selo i predstavi širem broju ljudi, prvenstveno našim građanima na privremenom radu u inostranstvu. Prezentacija će stalno biti u fazi dorade, prikupljanja materijala, fotografija i biće povećavana optimalnom brzinom koju budemo mogli da postignemo. Svaki Vaš savet, tekst ili fotografija će dobro doći nama koji radimo na sajtu, a ekipu za sada čine Boban Milošević (autor većine fotografija) i Dejan Živojinović (Webmaster sajta), a pomoć pružaju Vesna Stajić (autor većine tekstova) i Goran Dimitrijević.

Zabranjeno korišćenje mosta

Posted in Aktuelno 2005

14.decembar 2005.

Preko Resave kod Sedlara

  Već desetak dana zabranjeno je korišćenje betonskog mosta na reci Resavi iz pravca magistralnog puta Svilajnac – Despotovac, a koji koristi nekoliko sela iz ovog dela Donje Resave.

  Ovaj most pre skoto četrdeset godina sagradila je inženjerijska jedinica svilajnačkog garnizona u vreme kada je vojska JNA imala prisne odnose sa lokalnom vlašću. Tada je priređeno i veliko slavlje na kome su učestvovali stanovnici ne samo Sedlara nego i Troponja, Kupinovca, Roćevca i Đurinca, a i Busura iz opštine Petrovac na Mlavi kojima je ovo bila najkraća veza sa pomenutim putem Svilajnac – Despotovac i do naselja pored ovog puta.

  Pre dve godine, na istom ovom mestu je opet bilo slavlje – od mosta uzvodno u dužini od 1 600 m bili su završeni radovi na regulisanju obale Resave. Bili su prisutni i predstavnici lokalne vlasti, ali i oni iz republičkih organa i vodoprivredne organizacije iz Ćuprije koji su izvodili radove.

  Vremenom se pokazalo da nešto sa poslednjim radovima nije ni bilo uredu - pre nekoliko meseci došlo je do obrušavanja obale Resave, na tri mesta, pa je došlo i do natezanja oko toga ko bi trebalo da snosi troškove saniranje terena.

  Pre desetak dana došlo je i do odronjavanja zemlje i do pucanja dela betonske ploče mosta na desnoj obali Resave pa su saobraćajni organi zabranili korišćenje mosta dog se stanje ne sanira.

  U Sedlaru nije mali broj onih koji tvrde da o mostu niko i nije vodio računa već decenijama pa se oko njegovih stubova često sakupljalo drveće i ostali materijal koji reka sa sobom nosi, posebno je bilo kritično u vreme velikog vodostaja. Za sadašnju situaciju okrivljuju izvođače radova na regulaciji korita Resave – oni su baš na toj desnoj strani mosta započeli i nadalje nastavili obimne zemljane radove kao da mosta nije ni bilo tu.

  Za sada meštanima koji su koristili most preostaje da idu prema Svilajncu preko Bobova i Lukovice, a prema Despotovcu preko Subotice. Opštinski organi trenutno preduzimaju mere oko obezbeđenja sredstava za sanaciju mosta, a kada će most biti osposobljen za korišćenje – još niko ne može da kaže.

Objavljeno u nedeljniku "Novi put" od 14. decembra 2005.

R. Živanović

Dodaj komentar

U cilju provere "ljudskosti" prepišite 5 simbola u polje pri dnu stranice pre slanja komentara.


Sigurnosni kod
Osveži