U par reči o prezentaciji sela Sedlara...

  Na osmom kilometru puta Svilajnac - Despotovac uz reku Resavu već vekovima postoji naselje pod imenom Sedlare. Prezentacija sela se radi sa željom da se promoviše selo i predstavi širem broju ljudi, prvenstveno našim građanima na privremenom radu u inostranstvu. Prezentacija će stalno biti u fazi dorade, prikupljanja materijala, fotografija i biće povećavana optimalnom brzinom koju budemo mogli da postignemo. Svaki Vaš savet, tekst ili fotografija će dobro doći nama koji radimo na sajtu, a ekipu za sada čine Boban Milošević (autor većine fotografija) i Dejan Živojinović (Webmaster sajta), a pomoć pružaju Vesna Stajić (autor većine tekstova) i Goran Dimitrijević.

Preko preče, naokolo jedino moguće

Posted in Aktuelno 2005

25.decembar 2005.

Oštećenje mosta na Resavi u Sedlaru dovelo do mnogobrojnih nevolja

  Posle nekoliko dana obilnih padavina i porasta vodostaja na Resavi, 5. decembra u jutarnjim časovima, nakon prelaska đačkog autobusa na delu mosta preko Resave u Sedlaru koji ga spaja sa obalom, došlo je do odrona zemlje i propadanja kolovoza površine od 2 do 3 m2.

  ,,Po prijavi jednog meštanina da je stvorena rupa na samom početku mosta iz pravca Sedlara, našao sam se na licu mesta, video da nije bezbedno i samoinicijativno zaustavljao vozače da ne prelaze most. Odmah sam pozvao nadležne organe u opštini, pre svega Odeljenje unutrašnjih poslova u Svilajncu. Došli su i saobraćajna policija je nedugo zatim zaustavila saobraćaj, postavljene su blokade koje onemogućuju korišćenje mosta, osim za pešake, koji prelaze uz maksimalnu opreznost"- objasnio je šef mesne kancelarije u Sedlaru Zoran Živković. Istog dana iz Odeljenja za inspekcijski nadzor, Saobraćajne inspekcije opš tine Svilajnac, javnost je obaveštena ,,da je na delu puta R-103 Svilajnac – Despotovac, od raskrsnice prema Sedlaru, u dužini od 1,44 km, obustavljen saobraćaj svih vozila na motorni pogon, kao i pešački saobraćaj, zbog oštećenja mosta na reci Resavi i da se saobraćaj usmerava na delu puta R-108 Lukovica – Sedlare (Kupinovac, Roćevac, Đurinac), sve do potpune sanacije mosta".

  Savet mesne zajednice sela angažovao je Autoprevoznika ,,Dragi trans" da bagerom, s obzirom na to da nema adekvatne mehanizacije, raščisti naslage drveća, granja i šiblja ispod mosta da bi voda nesmetano oticala. Time je umanjena opasnost da voda nastavi da potkopava potporne zidove, da se odron nastavi i ova građevinska konstrukcija bude još nestabilnija.

  ,,Ovaj most je izgradila vojska iz svilajnačkog Garnizona 1967. godine za dva meseca. Najpre su na obližnjem igralištu izliveni betonski stubovi pa su pobijani u vodu. Postavljena je oplata, izbetoniran je, u njega je ugrađeno mnogo gvožđa i betona, tako da ne mogu da poverujem da se ovo dogodilo... Nizvodno pre Svilajnca drugog mosta nema, a uzvodno postoji jedan pretežno od drveta u Subotici, pa tek u Plažanu", podseća Sedlarac Gradimir Branković.

  Oštećenje mosta otežalo je i odužilo put đacima sedlarske Osnovne škole ,,Branko Radičević" koji dolaze iz Roande, Subotice i Troponja. Naime, put do škole bio im je duži za 20 km. Direktor Miroslav Jovanović isticao je da to predstavlja naročiti napor za đake od prvog do četvrtog razreda koji dolaze u matičnu školu na nastavu engleskog jezika i sportske aktivnosti. Rukovodstvo škole je ulagalo velike napore sa Autobuskim preduzećem ,,Litas" da deca na vreme stignu na nastavu, dogovoreno je da polazak bude pomeren unapred za 30 minuta. Sredinom meseca ovaj problem rešen je delimično i privremeno saniranjem lokalnog puta Sedlare – Subotica preko Pojaska, dugog 3,5 km. Put je nasut novim slojem kamenog agregata i osposobljen za drumski saobraćaj. Radove je finansirao Budžetski investicioni fond opštine, a pomogle su i mesne zajednice Sedlara, Roande, Subotice i Troponja sa po 10 000 dinara. S druge strane, meštani Sedlara, Roćevca, Đurinca i Kupinovca prinuđeni su da koriste zaobilazni pravac preko Svilajnca kada idu ka Despotovcu i Jagodini, što znači da im je put duži za 20 km u jednom pravcu.

  Šta će biti sa mostom? Rušenje postojećeg i izgradnja novog od marta sledeće godine ili saniranje oštećenja nešto ranije? Izvesno je samo to da ... zavisi od finansijskih sredstava.

Objavljeno u opštinskom listu ,,Resavski poštonoša" od 25. decembra 2005

Vesna Stajić

Dodaj komentar

U cilju provere "ljudskosti" prepišite 5 simbola u polje pri dnu stranice pre slanja komentara.


Sigurnosni kod
Osveži