U par reči o prezentaciji sela Sedlara...

  Na osmom kilometru puta Svilajnac - Despotovac uz reku Resavu već vekovima postoji naselje pod imenom Sedlare. Prezentacija sela se radi sa željom da se promoviše selo i predstavi širem broju ljudi, prvenstveno našim građanima na privremenom radu u inostranstvu. Prezentacija će stalno biti u fazi dorade, prikupljanja materijala, fotografija i biće povećavana optimalnom brzinom koju budemo mogli da postignemo. Svaki Vaš savet, tekst ili fotografija će dobro doći nama koji radimo na sajtu, a ekipu za sada čine Boban Milošević (autor većine fotografija) i Dejan Živojinović (Webmaster sajta), a pomoć pružaju Vesna Stajić (autor većine tekstova) i Goran Dimitrijević.

Šahovski klub "Sedlare 2003" proslavio krsnu slavu

Posted in Aktuelno 2005

14.maj 2005.

Na dan Svetog proroka Jeremije 14. maja 2005.godine Šahovski klub "Sedlare 2003" proslavio krsnu slavu

  Na pravoslavni praznik Sveti prorok Jeremija, 14. maja 2005. godine, članovi i simpatizeri Šahovskog kluba ,,Sedlare 2003’’ tradicionalno su obeležili krsnu slavu ovog kluba u prostorijama Osnovne škole ,,Branko Radičević’’ u Sedlaru. Kao i dve godine od osnivanja. Program proslave obuhvatio je šahovski turnir, koji je počeo u 10 časova, nakon čega su proglašeni pobednici, kao i rezanje slavskog kolača u prisustvu sveštenika svilajnačke parohije i namesnika resavskog Dragoljuba Dončića. Posle ovog oficijelnog dela, organizovan je svečani ručak.

  Ovom dobro organizovanom dešavanju prisustvovali su i mnogobrojni gosti, među kojima su se našli i sekretar Šahovskog saveza Šumadije i Pomoravlja Rade Milosavljević, FIDE majstor Branko Komnenić, kao i predsednik Šahovskog saveza opštine Svilajnac Dragiša Spasojević.

  Sekretar Šahovskog saveza Šumadije i Pomoravlja Rade Milosavljević je Jagodinac, u Jagodini je i počeo da igra šah. Sticajem okolnosti živeo je preko trideset godina u Hrvatskoj, vratio se 1991. i odmah se uključio u šahovski život jer je šah jedna od njegovih glavnih preokupacija. Više ne igra aktivno šah, bavi se organizacijom, ali je šahovski sudija, tu iscrpljuje svoje snage i urednik je šahovske rubrike u beogradskom listu ,,Vojska’’. Milosavljević je došao da čestita slavu i pozdravi ovdašnje šahiste: ,,Vrlo sam zadovoljan onim što sam video- obišao sam selo i, kao šahista mogu da kažem, da bi bila velika greška da ovde ne funkcioniše šahovski klub. Trebalo bi mladima, pogotovo ovoj deci, pružiti šansu da uđu u organizovan šahovski život, jer mi ne znamo koliko tu ima talenata. Talenti propadaju ako ne uđu u neki klub. Tako sam i ja jednoga dana ušao u jedan klub i zavoleo šahovsku igru, najumniju igru koju je čovek izmislio, koja je vrlo korisna i u pedagoškom i u svakom drugom smislu.’’ – rekao nam je Rade Milosavljević.

  FIDE majstor Branko Komnenić šahom se bavi preko 30 godina iz velike ljubavi. Proputovao je Evropu, bio u Americi, obišao sva turistička mesta u nekadašnjoj Jugoslaviji -planine, jezera, banje. Od svoje petnaeste godine išao je na letovanja samostalno. U šah je ulagao kompletnu ličnost, potpuno se predavao cilju. Vrhunski igrač. Zahvaljujući pozivu predsednika sedlarskog šahovskog kluba Dragija Rakića, Komnenić je došao i odigrao simultanku sa 21-im učesnikom. Kaže da rezultat u takvim seansama nije u prvom planu koliko je važno omasovljavanje šaha: ,,Oduševljen sam i pun utisaka. Posebno me je dirnulo to što su se dečica odazvala u velikom broju. Van očekivanja. Mislio sam da će atmosfera biti penzionerska, međutim dečica su me vratila u dane kad sam bio njihove dobi i u nekim likovima prepoznavao sam sebe. Oni sada stiču prva znanja, tek bi trebalo polako da se kale na turnirima, usavršavanjima, kursevima, a mi, malo iskusniji, tu smo da ih usmerimo, da im pomognemo. U razgovoru sa predsednikom kluba zaključio sam da on želi da iz ove sredine poniknu afirmisani igrači.’’

  Predsednik Šahovskog saveza opštine Svilajnac Dragiša Spasojević zaključio je da je turnir uspeo, da je organizacija na zavidnom nivou i da je dobro što su deca uključena u šahovski život. Tvrdi da je šah velika igra, igra za umne, dostojanstvene i časne ljude. ,,Planovi Opštinskog šahovskog saveza vezani su za registrovanje još dva kluba u ovoj godini, pored sedam postojećih u opštini, a od 15. septembra počinje sa radom Opštinska šahovska škola Svilajnac koja će imati osam sekcija: četiri u matičnim školama i četitiri u izdvojenim odeljenjima. Programom od 2005. do 2010. godine planirano je ,izbacivanje’ serije đaka za ulazak u viši rang, možda u Srpsku, možda i u Prvu saveznu ligu, ukoliko u školi budu iskaljeni naši resavski talenti. Šah je unapređen poslednjih godina, imamo preko 50 drugokategornika, imamo 13 šahista prve kategorije i na jesen, od 15. septembra, igraćemo za majskog kandidata, prvi put u istoriji Gornja i Donja Resave imaće majskog kandidata proizvedenog u ovoj sredini.’’ Spasojević je dodao da je njihov slogan ,,Šah da, droga ne’’.

  Predsednik Šahovskog kluba ,,Sedlare 2003’’ Miodrag Rakić- Rakac sa neskrivenim zadovoljstvom pričao je o osnivanju kluba pre dve godine, o uspesima koji su u međuvremenu postignuti, o brojnim panovima, i zahvalio se sponzorima ovog slavlja i kluba: direktoru Osnovne škole ,,Branko Radičević’’ u Sedlaru Miroslavu Jovanoviću, Vladanu Radojkoviću koji voli šah i koji im često pomaže, kako finansijski, tako i moralno, direktoru Zemljoradničke zadruge ,,Ratar'' Miši Stajiću, kao i mnogim drugim Sedlarcima.

V.S.

Dodaj komentar

U cilju provere "ljudskosti" prepišite 5 simbola u polje pri dnu stranice pre slanja komentara.


Sigurnosni kod
Osveži