U par reči o prezentaciji sela Sedlara...

  Na osmom kilometru puta Svilajnac - Despotovac uz reku Resavu već vekovima postoji naselje pod imenom Sedlare. Prezentacija sela se radi sa željom da se promoviše selo i predstavi širem broju ljudi, prvenstveno našim građanima na privremenom radu u inostranstvu. Prezentacija će stalno biti u fazi dorade, prikupljanja materijala, fotografija i biće povećavana optimalnom brzinom koju budemo mogli da postignemo. Svaki Vaš savet, tekst ili fotografija će dobro doći nama koji radimo na sajtu, a ekipu za sada čine Boban Milošević (autor većine fotografija) i Dejan Živojinović (Webmaster sajta), a pomoć pružaju Vesna Stajić (autor većine tekstova) i Goran Dimitrijević.

Maturanti proslavili kraj đačkih dana

Posted in Aktuelno 2005

02.jun 2005.

Osvrt na školsku 2004/05 u sedlarskoj Osnovnoj školi "Branko Radičević’’

  Ovogodišnja proslava mature učenika osmog razreda organizovana je 2. juna u obližnjem restoranu ,,Konak'', po preporuci ministra prosvete, a to je bio i izbor učenika i njihovih roditelja. ,,Proslava je bila izvanredno organizovana i protekla je u odličnom raspoloženju, mimo svih očekivanja. Bilo je veselo i ostali smo do tri iza ponoći. Uveličali su je svi sadašnji i bivši nastavnici osmaka, došli su da vide svoje đake, da ih još jednom pozdrave i požele im sreću u daljem školovanju. Kao i na svakoj proslavi, bilo je snimatelja i fotografa, a na kraju su nam se pridružili i roditelji da proprate maturantsku žurku'', kaže direktor škole Miroslav Jovanović.
  U jednoj od najuređenijih i najopremljenijih škola u opštini, u sedlarskoj školi, u planu je izgradnja mini zoološkog vrta za ukrasne životinje i akvarijuma, u cilju poboljšanja kvaliteta nastave iz prirode i društva i iz biologije, kao i razvijanja interesovanja i ljubavi prema životinjama. O tome kako se došlo na ovu ideju i načinu finansiranja direktor Jovanović objašnjava: ,,U našoj opštini nijedna škola nema projekat sličnog tipa. Kod nas, on je obuhvaćen školskim razvojnim planiranjem koji se sastoji iz dva dela: školskog razvojnog plana i školskog razvojnog projekta. Školski razvojni plan čine obaveze svih škola u Republici Srbiji do 2007. godine, dok školski razvojni projekat rade odabrane škole. Mi smo, po rečima uprave iz Kragujevca, uradili dobar razvojni projekat i na konkursu dobili određena sredstva od Svetske banke za izgradnju mini zoo vrta. Ukupan projekat iznosiće oko 600.000 dinara- Svetska banka finansiraće ga sa 400.000 dinara, deo je preuzela SO, a deo sama škola. Zoo vrt će održavati učenici i voditi brigu o životinjama.''
  Ova škola je takođe jedina u opštini koja izdaje školski bilten ,,Brankovi đaci''. On već ima i tradiciju, pišu ga i uređuju učenici uz pomoć nastavnika, koji po obrazovanju i afinitetima mogu da rade na njemu. Sami vrše kompletnu pripremu i štampanje. U koloru je jedino naslovna strana, zbog visine izdataka. List nije od onih suvoparnih, sa nagomilanim podacima, već je primeren uzrastu osnovaca, sveobuhvatan, zanimljiv i čitljiv. Na naslovnoj strani je uvek lik ili scena koji simbolišu određeni mesec, a na drugoj su ,,udarne'' vesti, itd. Zastupljene su teme iz života škole. S obzirom na to da izlazi jednom mesečno, učenici, na neki način, sumiraju svoje radove i rezultate i pišu o svim dešavanjima. Na ovaj način đak iz Đurinca može da se informiše o tome šta radi njihov drug u Roandi i obrnuto, što je njima jako interesantno.
  Direktor Jovanović, nakon prve godine vođenja škole, izražava zadovoljstvo postignutim: ,,Imali smo zapažene rezultate na svim takmičenjima. Posebno bih izdvojio matematiku, imali smo opštinskog pobednika iz nižih razreda koji je kasnije na regionu osvojio treće mesto. Imamo nekoliko drugih mesta- iz srpskog i iz matematike u drugim razredima. U svim razredima naši učenici su postigli zavidne rezultate, kako u opštini, tako i na regionu. Izdvojio bih i učenike koji su u sportskim takmičenjima bili prvaci u fudbalu u opštini i postigli dobre rezultate na regionu. Sve je to plod jednog temeljnog rada, kao i ljubavi nastavnika prema deci.''
  Naglasićemo, na kraju, da je folklorna sekcija škole u toku ove školske godine imala nekoliko zapaženih nastupa- za Novu godinu, povodom Dana škole, seoskog praznika Đurđevdana i pre mesec dana nastup ispred opštine Svilajnac na Sajmu u Novom Sadu na štandu ,,Jugometala''.

V.S.

Dodaj komentar

U cilju provere "ljudskosti" prepišite 5 simbola u polje pri dnu stranice pre slanja komentara.


Sigurnosni kod
Osveži