U par reči o prezentaciji sela Sedlara...

  Na osmom kilometru puta Svilajnac - Despotovac uz reku Resavu već vekovima postoji naselje pod imenom Sedlare. Prezentacija sela se radi sa željom da se promoviše selo i predstavi širem broju ljudi, prvenstveno našim građanima na privremenom radu u inostranstvu. Prezentacija će stalno biti u fazi dorade, prikupljanja materijala, fotografija i biće povećavana optimalnom brzinom koju budemo mogli da postignemo. Svaki Vaš savet, tekst ili fotografija će dobro doći nama koji radimo na sajtu, a ekipu za sada čine Boban Milošević (autor većine fotografija) i Dejan Živojinović (Webmaster sajta), a pomoć pružaju Vesna Stajić (autor većine tekstova) i Goran Dimitrijević.

Seminar za veroučitelje

Posted in Aktuelno 2005

27.jun 2005.

U Osnovnoj školi ,,Branko Radičević'' u Sedlaru 27. juna 2005.godine održan

  Jednodnevni Seminar za veroučitelje pod nazivom ,,Pedagoško-psihološka i metodička priprema nastavnika verske nastave'' organizovan je 27. juna 2005. godine u Osnovnoj školi ,,Branko Radičević'' u Sedlaru na inicijativu Komisije Vlade Srbije za verska pitanja, da bi potom Ministarstvo prosvete zajedno sa Ministarstvom vera napravilo program ovog seminara. Seminar ove vrste održan je po prvi put, bez obzira na to što je veronauka ušla u nastavu pre četiri godine. Namera Ministarstva prosvete je da nastavnici verske nastave, koji su po svim pravima i obavezama ravnopravni sa ostalim nastavnicima, budu upućeni u sistem stalnog stručnog usavršavanja. Ovo je, dakle bio prvi seminar a, naravno, biće ih još, što će zavisiti od iskazanih potreba samih veroučitelja.

  Prisustvovali su mu učitelji verske nastave iz braničevske i šumadijske eparhije, pozvani su svi koji rade na ovom području. Jedan broj njih nije došao, ali će zato imati prilike u nekom narednom periodu s obzirom na to da su zakazani i drugi seminari. Sedamnaest veroučitelja je bilo prisutno, s tim što je bilo nekoliko sveštenika koji su veroučitelji i nekoliko njih iz redova nastavnika koji su takođe po pravilima crkve dobili dozvolu da mogu da rade, da izvode ovu nastavu. Reč je o dobrom spoju, jer nastavnici koji imaju nastavničko iskustvo i znaju iz te oblasti mnogo, sigurno su pomogli da u toj razmeni tokom seminara zajednički bude izgrađen jedan stav da je dobro sarađivati i unutar svoje struke, unutar sveštenstva, ali i unutar same škole sa ostalim nastavnicima.

  Jedan od voditelja Seminara Vera Vulević, savetnik u Ministarstvu prosvete u Kragujevcu za stručno usavršavanje nastavnika navela je teme koje su obrađene na ovom seminaru: -Pre svega, podsetili smo se na to koje su uloge nastavnika i učenika, na koji način se ophode jedni prema drugima. Zatim, upoznavanje veroučitelja sa intelektualnim, emocionalnim i socijalnim razvojem dece, dakle neophodno je da razumeju da se deca u tom periodu razvijaju u ta tri segmenta, da u nekom mlađem uzrastu imaju neke specifične karakteristike u intelektualnom razvoju, što su zreliji oni su, naravno, intelektualno jači. Isto tako možemo reći za socijalni i emocionalni razvoj. Da bi to znali kako bi se tako i odnosili prilikom realizacije svog programa prilikom ocenjivanja i prilikom ophođenja sa njima. To su dve teme koje su obrađene. Još jedna jako važna tema bila je zastupljena, a to su metode, tehnike i oblici nastavnog rada. To je metodička situacija u kojoj je bitno da se nastavnici veronauke, kao i svi drugi nastavnici, podsete ili nauče koje su metode pristupa učeniku, tehnike koje bi oni odabrali u radu, koje oblike rada. Takođe, imali smo i temu kako pratiti napredovanje učenika, odnosno kako ga procenjivati. I još jedna tema o kojoj smo razgovarali odnosi se na strukovno udruživanje veroučitelja da bi mogli da funkcionišu na nivou svoje eparhije, da se češće sastaju, da naprave neki plan aktivnosti, da razmenjuju iskustva, da daju neke predloge i kako da se uključe u školski život. U nekim sredinama imali smo seminare na kojima je bilo veroučitelja koji su nam otprilike rekli da se osećaju izdvojenim od ostalog kolektiva, da nisu prisutni sednicama Nastavničkog veća, a nama je cilj da ukažemo koja su njihova prava- da su potpuno ravnopravni nastavnici kao i ostali i dužni su da učestvuju u svim tim stručnim organima i telima, kako bi doprineli poboljšanju nastavnog procesa.

  Vera Vulević je naglasila da su predavači dobili zadatak od Ministarstva prosvete da organizuju onoliko seminara koliko ima veroučitelja i da su, prema spisku koji je vrlo precizno sačinilo Ministarstvo vera, isplanirali na području Šumadije i Pomoravlja pet seminara. Jedan je već održan u Kragujevcu, ovaj u Sedlaru je drugi, slede u Aranđelovcu, Rekovcu i Ćupriji. Planovi za budući rad sa veroučiteljima, prema njenim rečima, zavise, pre svega, od iskazanih potreba. -Već danas, na ovom seminaru, veroučitelji će imati mogućnost da kažu u kojoj oblasti bi oni posebno želeli da se usavršavaju, kakav bi želeli da im bude neki sledeći seminar iz oblasti metodike, pedagogije, psihologije, ali i u svojoj struci, a moja koleginica Vera Muždeka i ja pravimo izveštaj o ovom seminaru, prosleđujemo ga i Ministarstvu prosvete i Ministarstvu vera, tako da i jedno i drugo ministarstvo, u zavisnosti od tih potreba, može da organizuje neki od sledećih seminara.

  Ovom seminaru u sedlarskoj školi u ulozi koordinatora verske nastave braničevske eparhije prisustvovao je i đakon Zlatko Matić: -Analizirajući četiri godine sprovođenja verske nastave u osnovnim i srednjim školama Srbije, Ministarstvo prosvete, sa jedne strane, i Ministarstvo vera u saradnji sa tradicionalnim crkvenim zajednicama, sa pravoslavnom crkvom, rimokatoličkom i ostalim velikim crkvenim zajednicama i religijskim zajednicama, došli su do zaključka da je zaista neophodno pomoći veroučiteljima u jednom od vrlo važnih segmenata njihovog rada, a to je u procesu sprovođenja nastave, tj. u pedagoškim, psihološkim i drugim problemima koji se javljaju u sprovođenju, za šta, objektivno govoreći, naši veroučitelji nisu dovoljno spremni, dovoljno pripremljeni i zato su ovi seminari i planirani i organizuju se već mesec dana. Veoma smo zahvalni ministarstvima koja su to organizovala, našim edukatorima, predavačima koji su prisutni i zaista smatramo da se radi o jednoj veoma, veoma plodnoj saradnji koja će sigurno dati rezultate jer imamo zajednički cilj, istu ideju, a to je da osposobimo našu decu da budu zaista punopravna u procesima donošenja važnih odluka koji se tiču kako njihovog privatnog, političkog, socijalnog života, tako i njihovog života u crkvi i na taj način da budemo spremniji, da izvršimo osnovni cilj veronauke, a to je deca koja nas slušaju, postaju zaista članovi liturgijske zajednice.

  Što se tiče nas veroučitelja, posebno nas sa Bogoslovskog fakulteta i iz Bogoslovskih škola, visokih ili viših, za nas je ovo dragoceno iskustvo, zahvaljujući ovakvim susretima bićemo u stanju da težak plan i program koji je pred nama ostvarimo bolje i efikasnije- zaključio je đakon Matić o ovom seminaru.

V.S.

Dodaj komentar

U cilju provere "ljudskosti" prepišite 5 simbola u polje pri dnu stranice pre slanja komentara.


Sigurnosni kod
Osveži