U par reči o prezentaciji sela Sedlara...

  Na osmom kilometru puta Svilajnac - Despotovac uz reku Resavu već vekovima postoji naselje pod imenom Sedlare. Prezentacija sela se radi sa željom da se promoviše selo i predstavi širem broju ljudi, prvenstveno našim građanima na privremenom radu u inostranstvu. Prezentacija će stalno biti u fazi dorade, prikupljanja materijala, fotografija i biće povećavana optimalnom brzinom koju budemo mogli da postignemo. Svaki Vaš savet, tekst ili fotografija će dobro doći nama koji radimo na sajtu, a ekipu za sada čine Boban Milošević (autor većine fotografija) i Dejan Živojinović (Webmaster sajta), a pomoć pružaju Vesna Stajić (autor većine tekstova) i Goran Dimitrijević.

Ovde se uči, igra i peva

Posted in Aktuelno 2006

17.mart 2006.

Tradicionalna manifestacija sedlarske škole ,,Brankovi đaci""
Đaci i nastavni kadar Osnovne škole ,,Branko Radičević'' u Sedlaru, obeležili su Dan škole nizom aktivnosti u okviru tradicionalne manifestacije ,,Brankovi susreti" od 10. do 17. marta. Početak je označen Smotrom folklora revijalnog karaktera na kojoj su učestvovale folklorne, dramske, recitatorske i muzičke sekcije matične škole i izdvojenih odeljenja iz Roande, Subotice, Troponja, Đurinca, Roćevca i Kupinovca. Gostovali su i karatisti Karate kluba ,,Tigar" iz Svilajnca jer među članovima ovog kluba ima đaka iz sedlarske škole i demonstrirali deo svog umeća. Rukovodstvo škole je ovom prilikom, zahvaljujući finansijskoj podršci mesnih zajednica i preduzeća ,,Hum komerc", nagradilo Sedlarce, Roćevčane i Subotičane sa po jednim skenerom za potrebe nastave, Đurinčani su dobili televizor, Kupinovčani monitor, a Troponjci rezač za kompjuter.
Zamenik predsednika opštine Svilajnac Gorica Gajić obratila se prisutnima rekavši kako nema većeg bogatstva nego gledati decu koja neguju tradiciju i bogatstvo prelepih srpskih, šumadijskih i vlaških igara i pesama.
,,Očigledno je da je mnogo rada uloženo od strane učitelja i nastavnika, a moram da pohvalim i direktora Jovanovića koji nijedno od područnih odeljenja nije zaboravio, niti zapostavio. Očigledno je i da su ovde i međuljudski odnosi dobri i da je saradnja na zavidnom nivou pa je zadatak opštinskog rukovodstva da sve škole opremi onim što je neophodno da deca rastu i uče u uslovima kakve današnje vreme zahteva".
Brankova nedelja je nastavljena književnim susretom posvećenim liku i stvaralaštvu pesnika Branka Radičevića, zatim predavanjem sa prezentacijom dr Darka Jevtića na temu ,,Ptičji grip: uzroci, širenje i posledice", sportskim susretima osnovnih škola iz Vojske, Kušiljeva, Svilajnca i Sedlara, izložbom likovnih radova učenika, da bi poslednjeg dana bila organizovana centralna proslava Dana škole sa svečanom akademijom.
Posle prikazivanja filma- svojevrsne retrospektive o radu škole i uspesima đaka, brojnim zvanicama, među kojima su bili predstavnici školske uprave Kragujevac Ministarstva prosvete i sporta, opštinskog rukovodstva, Vojske SCG i MUP-a Srbije, prosvetni radnici u penziji i roditelji, direktor Miroslav Jovanović je, između ostalog, istakao da svake godine iz ove škole izlazi po jedna generacija učenika među kojima su budući učitelji, inžinjeri, lekari, zanatlije:
,,Odlaze osposobljeni za sve ono što ih očekuje u životu, ali sa svešću da su im vrata ove škole uvek otvorena i da su uspostavljene veze neraskidive. U zdravlju se videli i na sledećim Brankovim susretima."
Predsednik opštine Svilajnac Dobrivoje Budimirović je ovom prilikom pohvalio složan kolektiv jedne od najaktivnijih škola u opštini i govorio o predstojećim ulaganjima u svilajnačku i škole u Roćevcu i Bresju.

Vesna M. Stajić

Dodaj komentar

U cilju provere "ljudskosti" prepišite 5 simbola u polje pri dnu stranice pre slanja komentara.


Sigurnosni kod
Osveži