U par reči o prezentaciji sela Sedlara...

  Na osmom kilometru puta Svilajnac - Despotovac uz reku Resavu već vekovima postoji naselje pod imenom Sedlare. Prezentacija sela se radi sa željom da se promoviše selo i predstavi širem broju ljudi, prvenstveno našim građanima na privremenom radu u inostranstvu. Prezentacija će stalno biti u fazi dorade, prikupljanja materijala, fotografija i biće povećavana optimalnom brzinom koju budemo mogli da postignemo. Svaki Vaš savet, tekst ili fotografija će dobro doći nama koji radimo na sajtu, a ekipu za sada čine Boban Milošević (autor većine fotografija) i Dejan Živojinović (Webmaster sajta), a pomoć pružaju Vesna Stajić (autor većine tekstova) i Goran Dimitrijević.

Praznik probuđene prirode

Posted in Aktuelno 2006

06.maj 2006.

U Sedlaru tradicionalno proslavljen Đurđevdan

Narodni hrišćanski praznik Đurđevdan, posvećen svetom velikomučeniku Georgiju (ili Đorđu), koji je 6. maja, Sedlarci su i ove 2006. godine slavili kao zavetinu jer je njihova crkva nazvana po ovom svecu. Posle liturgije u crkvi koju je služio paroh sedlarske crkvene opštine Slaviša Stokić, i kojoj su prisustvovali đaci OŠ ,,Branko Radičević'', deo nastavnog kadra i direktor, kao i mnogobrojni meštani, održana je litija koja je obuhvatila šetnju selom i do mesta zapisa. To je hrast star preko 140 godina koji je i tog dana zasečen i poliven vinom.
Zapis se nalazi na imanju Sedlarca Miloša Simića koji je bio kolačar i pripremio pravu malu gozbu za okupljene. On je tom prilikom objasnio da o hrastu zna iz priča svojih dedova i da o njemu brine koliko je u mogućnosti, jer je godinama unazad, dok tok Resave kroz selo nije regulisan, plavljen pa nije ni moglo biti nekog redovnog održavanja.
,,Uvek rado dočekujemo ovaj praznik sa decom jer su ona naša budućnost i nadamo se da će nastaviti tradiciju, da će i oni biti domaćini i slaviti ga'', istakao je Miša Simić i nastavio da bi trebalo da svake godine kolačar bude neko drugi, ali da kod ovog drveta on slavi tradicionalno, da crkva ima drugog kolačara i da je to ove godine sveštenik Slaviša Stokić.
Ni ove, 2006. godine, međutim, nije bilo nikog ko bi preuzeo kolač.
Direktor škole Miroslav Jovanović je najavio priredbu u večernjim časovima koja je trebalo da bude održana na sportskim terenima škole. Nažalost, kiša je omela planove, tako da je realizovana u sportskoj sali sa početkom u 19 časova. U kulturno-umetničkom programu nastupili su đaci izdvojenih odeljenja iz Đurinca, Kupinovca i Troponja, kao i domaćini, i omladinske folklorne sekcije iz Troponja i Sedlara. Jedna od najupečatljivijih tačaka bio je moderan ples uz popularnu pesmu sa Beovizije 2006 ,,Ludi letnji ples'' (Flamingosi/Luis) u izvođenju sedlarskih devojčica i dečaka uzrasta od prvog do četvrtog razreda (koreograf učteljica Danica- Daca Obrenović). ,,U organizaciji priredbe pomogli su nam pre svega Mesna zajednica Sedlare, Skupština opštine Svilajnac, KJP ,,Morava'', Preduzeće ,,Hum komerc'', Preduzeće za promet ,,Jugometal'' i meštani sela koji uvek pokazuju dobru volju i ažuronost u ovakvim situacijama'', naglasio je direktor Jovanović.
Pored Sedlaraca i mnogobrojnih gostiju priredbi je prisustvovao i predsednik opštine Svilajnac Dobrivoje Budimirović sa svojim saradnicima, koji je prokomentarisao da je izuzetno lepo što su škola i Mesna zajednica našle zajednički jezik, što su se udružile da svojim meštanima pokažu šta njihova deca uče u školi sa svojim profesorima, nastavnicima i učiteljima, odnosno kako se vaspitavaju da kolektivnim duhom i druženjem mogu mnogo da postignu. ,,Mislim da je Osnovna škola u Sedlaru primer kakve bi škole trebalo da budu i bilo bi dobro kad bi i ostale škole u opštini bile uređene poput ove. Najvažnije je da se razvija drugarstvo i da međuljudski odnosi budu kao što su ovde. Pohvalne reči predstavnika Ministarstva prosvete i sporta o ovoj školi nesumnjivo govore da ovakav odnos i saradnja Mesne zajednice i škole ostavljaju pečat u životu ovog i okolnih sela'', zaključio je Budimirović.
Predsednik Saveta MZ Sedlara Živko Lazarević izrazio je zadovoljstvo zbog dobre organizacije priredbe i poželeo da do sledećeg Đurđevdana bude izgrađen most preko Resave koji, kako je rekao, vezuje selo sa ostatkom sveta, i da tok reke bude regulisan u planiranoj dužini.

Vesna M. Stajić

Dodaj komentar

U cilju provere "ljudskosti" prepišite 5 simbola u polje pri dnu stranice pre slanja komentara.


Sigurnosni kod
Osveži