U par reči o prezentaciji sela Sedlara...

  Na osmom kilometru puta Svilajnac - Despotovac uz reku Resavu već vekovima postoji naselje pod imenom Sedlare. Prezentacija sela se radi sa željom da se promoviše selo i predstavi širem broju ljudi, prvenstveno našim građanima na privremenom radu u inostranstvu. Prezentacija će stalno biti u fazi dorade, prikupljanja materijala, fotografija i biće povećavana optimalnom brzinom koju budemo mogli da postignemo. Svaki Vaš savet, tekst ili fotografija će dobro doći nama koji radimo na sajtu, a ekipu za sada čine Boban Milošević (autor većine fotografija) i Dejan Živojinović (Webmaster sajta), a pomoć pružaju Vesna Stajić (autor većine tekstova) i Goran Dimitrijević.

Za sada sve kako bi trebalo

Posted in Aktuelno 2006

28.jun 2006.

Poslovođa na gradilištu mosta preko Resave u Sedlaru Radovan Jakovljević kaže:
  "Uprkos vrelim danima, otvorena su mnoga gradilišta u gradskoj i seoskim mesnim zajednicama opštine Svilajnac, a jedno od najznačajnijih koje predstavlja i najveću investiciju je izgradnja novog mosta preko Resave u Sedlaru. Radovi su počeli 28. juna (na Vidovdan) i tada je predviđeno da traju 76 dana i da vrednost investicije bude preko 22 miliona dinara. Ogromna savremena mehanizacija nadaleko poznatog Građevinskog preduzeća ,,Mostogradnja'' iz Beograda premošćuje ovu nepredvidljivu i ćudljivu reku."
Na pitanje postavljeno 18. jula u kojoj su fazi radovi na izgradnji mosta i još neka, poslovođa na gradilištu Radovan Jakovljević odgovorio je da su upravo uradili sva tri čelična šipa na prvom obalnom stubu koji će služiti za oslanjanje betonskih nosača: ,,Za dan-dva preći ćemo na drugu obalu, preseliti kompletnu opremu i izgrađivati šipove za drugi obalni stub.''
Nemali broj Sedlaraca prelazi preko reke improvizovanim drvenim mostićem, a ekipa iz ,,Mostogradnje'' im je prilično pomogla oblikujući stepenike i staze od zemlje na desnoj obali. Interesovalo nas je kako će biti kada mašine budu radile na drugoj obali: ,,Oni ne bi smeli da prelaze, ne smeju se šetati po gradilištu, ali igrom slučaja moraju. Učinićemo nešto, neće ići preko vode sigurno'', ocenio je Jakovljević. Nastavio je da uprkos tome što je Resava planinska, bujična i ćudljiva reka, do sada nisu iskrsavali nikakvi problemi u radu zbog reke, ali je bilo nekih manjih tehničkih problema koji su rešavani ,,u hodu'' i da će biti kako bi trebalo, kako je predviđeno.
Što se tiče Jakovljevićeve priče od 18. jula, pokazala se tačnom. Za sada... Mehanizacija je prebačena na levu obalu reke 20. jula, a radovi su započeti 24. jula uklanjanjem preostalog dela starog, oštećenog mosta. Osim toga, pešaci i dalje prelaze reku zahvaljujući drvenom mostiću koji je pomeren koji metar uzvodno, pre i posle toga savlađujući lestve i zemljanu stazu koju je napravila mehanizacija ,,Mostogradnje''.

Vesna M. Stajić

Dodaj komentar

U cilju provere "ljudskosti" prepišite 5 simbola u polje pri dnu stranice pre slanja komentara.


Sigurnosni kod
Osveži