U par reči o prezentaciji sela Sedlara...

  Na osmom kilometru puta Svilajnac - Despotovac uz reku Resavu već vekovima postoji naselje pod imenom Sedlare. Prezentacija sela se radi sa željom da se promoviše selo i predstavi širem broju ljudi, prvenstveno našim građanima na privremenom radu u inostranstvu. Prezentacija će stalno biti u fazi dorade, prikupljanja materijala, fotografija i biće povećavana optimalnom brzinom koju budemo mogli da postignemo. Svaki Vaš savet, tekst ili fotografija će dobro doći nama koji radimo na sajtu, a ekipu za sada čine Boban Milošević (autor većine fotografija) i Dejan Živojinović (Webmaster sajta), a pomoć pružaju Vesna Stajić (autor većine tekstova) i Goran Dimitrijević.

I "Rataru" povelja

Posted in Aktuelno 2006

06.septembar 2006.

Regionalna privredna komora u Kragujevcu

  Priznanje regionalne privredne komore Kragujevac, povelju i zlatnik "Kapetan Miša Anastasijević 1803-1885.'' nedavno su dobile dve resavske firme- ZZ "Ratar'' iz Sedlara i Domaća radinost "Drakče'' u Svilajncu.
"Ratar'' za najbolje rezultate u agraru na području regiona, a "Drakče'' za izradu unikatnih predmeta domaće radinosti- stare srpske nošnje, opanaka i suvenira.
  "Ratar'' nastavlja tradiciju seoske zadruge osnovane 1898. godine, druge u Srbiji. Danas ima farmu za tov svinja kapaciteta 10 000 i farmu junadi od 1 000 tovljenika godišnje. Jedini u ovom delu Pomoravlja proizvodnju nisu prekidali u poslednji nekoliko decenija, a i danas, doduše sa smanjenim kapacitetom, uspešno rade u saradnji sa ,,Juhorom'' i drugim većim proizvođačima mesa i mleka.

Gojko M. Zorić
Objavljeno u ,,Večernjim novostima'' 6. septembra 2006.

Dodaj komentar

U cilju provere "ljudskosti" prepišite 5 simbola u polje pri dnu stranice pre slanja komentara.


Sigurnosni kod
Osveži