U par reči o prezentaciji sela Sedlara...

  Na osmom kilometru puta Svilajnac - Despotovac uz reku Resavu već vekovima postoji naselje pod imenom Sedlare. Prezentacija sela se radi sa željom da se promoviše selo i predstavi širem broju ljudi, prvenstveno našim građanima na privremenom radu u inostranstvu. Prezentacija će stalno biti u fazi dorade, prikupljanja materijala, fotografija i biće povećavana optimalnom brzinom koju budemo mogli da postignemo. Svaki Vaš savet, tekst ili fotografija će dobro doći nama koji radimo na sajtu, a ekipu za sada čine Boban Milošević (autor većine fotografija) i Dejan Živojinović (Webmaster sajta), a pomoć pružaju Vesna Stajić (autor većine tekstova) i Goran Dimitrijević.

Zbogom muko sedlarska

Posted in Aktuelno 2006

11.septembar 2006.

Svako delo, u ovom slučaju most, ima priču, a ova se bliži kraju

  Ekipe Građevinskog preduzeća "Mostogradnja'' iz Beograda transportovale su 11. septembra prva dva, od ukupno 12, nosača za novi most preko Resave u Sedlaru i montirale ih dizalicom PH sa leve obale. Oni se protežu od ploče nosećeg stuba do tzv. jarma koji i služi za njihovo oslanjanje. Ovi elementi dugi su 12,5 m, a široki 1 m i 40 cm. Sledećeg dana montirana su još četiri, što znači da je ta vrsta posla završena na levoj obali i mehanizacija će biti premeštena na desnu obalu, da bi bilo postavljeno još 6 istih koji će biti sastavljeni sa prvih 6.
  Kada nosači budu zalepljeni i utegnuti pomoću užadi hidrauličnom presom, jaram sa sredine reke biće demontiran. U međuvremenu će biti postavljene i ploče za pešačke staze sa obe strane mosta, široke 1 m, posle čega se vrši izolacija i asfaltiranje. Reč je o asfaltiranju puta sa dve kolovozne trake koje će biti široke 3 m. Jedan od završnih radova biće postavljanje zaštitne ograde.
  Izgrađen novi most preko Resave biće dug 27,4 m, širok 8 m, jedva primetno lučni, dakle samo sa krajnjim stubovima. Biće u visini najvišeg vodostaja izmerenog na ovom mestu u poslednjih 100 godina.
Svečano otvaranje planirano je za 8. oktobar.
  Pomenućemo i to da je GP ,,Mostogradnja'' u samom vrhu ove vrste neimarstva u Srbiji. Ovih dana privodi kraju rekonstrukciju železničkog mosta preko Save kod Ostružnice, teško oštećenog u NATO bombardovanju pre sedam godina, dugačkog oko 670 m, koji će biti svečano otvoren 15. septembra. Pored toga, radnici ovog preduzeća navode kako su pre sankcije i krize koja je usledila, bili traženi i angažovani na gradilištima širom sveta. Sve u prilog tome da sedlarski most gradi gigant građevinarstva.
  Sadašnji šef gradilišta ,,Mostogradnje'' Ranko Dojčinović napominje da sa Skupštinom opštine Svilajnac imaju izuzetno dobru saradnju.

Vesna M. Stajić

Dodaj komentar

U cilju provere "ljudskosti" prepišite 5 simbola u polje pri dnu stranice pre slanja komentara.


Sigurnosni kod
Osveži