U par reči o prezentaciji sela Sedlara...

  Na osmom kilometru puta Svilajnac - Despotovac uz reku Resavu već vekovima postoji naselje pod imenom Sedlare. Prezentacija sela se radi sa željom da se promoviše selo i predstavi širem broju ljudi, prvenstveno našim građanima na privremenom radu u inostranstvu. Prezentacija će stalno biti u fazi dorade, prikupljanja materijala, fotografija i biće povećavana optimalnom brzinom koju budemo mogli da postignemo. Svaki Vaš savet, tekst ili fotografija će dobro doći nama koji radimo na sajtu, a ekipu za sada čine Boban Milošević (autor većine fotografija) i Dejan Živojinović (Webmaster sajta), a pomoć pružaju Vesna Stajić (autor većine tekstova) i Goran Dimitrijević.

Laboratorija počinje sa radom

Posted in Aktuelno 2006

31.oktobar 2006.

Uređenje prostorija u zgradi zdravstvene ambulante u Sedlaru za otvaranje apoteke i laboratorije

  U decembru prošle godine kada je zdravstvena stanica u Sedlaru privremeno ostala bez lekara, delegacija Mesne zajednice razgovarala je sa direktorom Doma zdravlja Svilajnac Goricom Dimčić-Tasić, koja im je najavila dolazak drugog lekara od 1. januara 2006. i predložila da, ukoliko se Sedlarci angažuju i adaptiraju prostorije u ambulanti, bude otvorena apoteka kao i laboratorija za uzorkovanje materijala za izradu laboratorijskih analiza pacijentima, uz pomoć Dom zdravlja. Kao što je urađeno u Vojski i Kušiljevu. O ovoj inicijativi razgovoralo se na sednicama Saveta MZ, ali nikakva odluka nije doneta. Predsednik Saveta Mesne zajednice Sedlara Živko Lazarević ističe da je do pomaka došlo onog trenutka kada su na uskršnje praznike doputovali Sedlarci na privremenom boravku i radu u inostranstvu:
"Predrag-Pera Jovanović me je pitao šta je najpotrebnije selu, odgovorio sam da je prioritetna apoteka. Pera Jovanović je uložio 1 500 evra, Viktor- Vita Petrović 600, MZ je iz sredstava mesnog samodoprinosa izdvojila 24 000 dinara (300 evra), a onda smo u akciju prikupljanja dobrovoljnih priloga u selu krenuli Milorad-Miša Milosavljević, Stojadin-Dule Stevanović i ja i u 150 domaćinstava od ukupno 207 koliko ih ima u selu, naišli na dobrodošlicu i dobar odziv. Iznos je bio po 1 000 dinara. Od domaćinstava slabog materijalnog stanja prilog nije tražen.''
  Ono što je zbunilo potpisnika ovog teksta je to što je bilo i ,,domaćina'' koji su izričito odbili da učestvuju u finansiranju.
Svoj doprinos su dali i majstori radom bez nadoknade- moleri: Slađan Mijatović, Boban Petrović- Adin, Saša Radojković, Slađan Stevanović, Saša Branković, keramičar Goran Simić, zaštitne rešetke za prozore apoteke napravio je Miloš-Miša Božinović, vodovodnu i električnu instalaciju uradio je Miša Milosavljević, Srboljub-Srba Obradović se angažovao na radovima vezanim za spuštanje plafona, autoprevoznik Dragi Jenčić je naplatio pesak sa 50 % popusta, Dragan Marković iz Roćevca, vlasnik ,,Breze'', opremio je apoteku nameštajem na koji je dao popust u vrednosti od 550 evra.
  Za organizaciju, izvođenje radova i njihov nadzor zauzeli su se Milorad-Miša Milosavljević, Stojadin-Dule Stevanović i Živko Lazarević.
  Prostorije za apoteku i laboratoriju su kompletno rekonstruisane i namenski adaptirane- postavljen je laminat, saniran je plafon, obavljeni su molerski radovi, prozor na prostoriji za apoteku zaštićen je rešetkama a sama prostorija opremljena policama za medikamente. Takođe, rekonstruisana je i pomoćna prostorija za osoblje, kao i toalet za pacijente i osoblje (kupljene su i postavljene sanitarija i pločice), a i stepenište na ulazu u zgradu je popravljeno.
Nije se radilo svakodnevno, majstori su dolazili kad su bili u mogućnosti, tako da su radovi potrajali dva meseca. Najveći deo završen je u vreme kada je medicinsko osoblje koristilo godišnje odmore, u periodu od 21. avgusta do 11. septembra.
  "Uradili smo svoj deo posla, preostaje da Dom zdravlja do 1. novembra osposobi laboratoriju za rad, a u toku novembra da i apoteka bude u funkciji'', nastavio je Živko Lazarević i objasnio:
  "Dom zdravlja će organizovati sve- snabdeće apoteku lekovima, obezbediće radnike, odrediće i radno vreme. Apoteka bi trebalo da radi svakog radnog dana u sedmici s tim što bi njeno radno vreme trebalo da se poklapa sa radnim vremenom lekara, to nam je glavni cilj, a laboratorija bi trebalo da radi dva puta nedeljno. U iščekivanju smo da Dom zdravlja ispuni svoje obećanje.'' Da je Dom zdravlja ispunio deo svojih obaveza pokazuje informacija plasirana 30. oktobra da će se ,,u zdravstvenoj ambulanti u Sedlaru, počev od 1. novembra 2006. godine, svake srede u vremenu od 7 do 9 časova vršiti uzorkovanje materijala za izradu laboratorijskih analiza pacijentima sa područja koje zdravstvenim radom pokriva navedena ambulanta''.
  O tome koliki je značaj apoteke i laboratorije u selu, Živko Lazarević naglašava:
  "Veliki je značaj, ljudi jedva čekaju da se otvore. Posle pregleda kod lekara i dijagnoze, odmah će moći da kupe lekove. Kad daju krv na analizu, da ovde dobiju rezultate a ne da putuju u Svilajnac. Smatram da će ovo biti veliki podstrek za Sedlarce da nastave da se organizuju, dogovaraju i učestvuju u prikupljanju sredstava kako bi renovirali i preostale prostorije u ovoj zgradi.'' Dodao je i to da MZ dobro sarađuje i sa zdravstvenom stanicom u selu i sa Domom zdravlja u Svilajncu i da je postojala tesna saradnja i angažovanje većine članova Saveta MZ u ovoj investiciji.
  Dakle, rekonstrukciju su finansirali meštani sela i delom MZ sa 24 000 dinara. Ukupno je utrošeno 386 700 dinara (4 833 evra).

Vesna M. Stajić

Dodaj komentar

U cilju provere "ljudskosti" prepišite 5 simbola u polje pri dnu stranice pre slanja komentara.


Sigurnosni kod
Osveži