U par reči o prezentaciji sela Sedlara...

  Na osmom kilometru puta Svilajnac - Despotovac uz reku Resavu već vekovima postoji naselje pod imenom Sedlare. Prezentacija sela se radi sa željom da se promoviše selo i predstavi širem broju ljudi, prvenstveno našim građanima na privremenom radu u inostranstvu. Prezentacija će stalno biti u fazi dorade, prikupljanja materijala, fotografija i biće povećavana optimalnom brzinom koju budemo mogli da postignemo. Svaki Vaš savet, tekst ili fotografija će dobro doći nama koji radimo na sajtu, a ekipu za sada čine Boban Milošević (autor većine fotografija) i Dejan Živojinović (Webmaster sajta), a pomoć pružaju Vesna Stajić (autor većine tekstova) i Goran Dimitrijević.

Zadovoljni pacijenti

Posted in Aktuelno 2007

14.februar 2007.

Otvorena apoteka u sedlarskoj zdravstvenoj stanici

  Od kada je 8. februara u zdravstvenoj stanici u Sedlaru počela sa radom i apoteka, meštani ovog i okolnih sela (Kupinovca, Roćevca, Đurinca, Troponja, Subotice, Roande i dela Bobova), mogu lakše i brže da dođu do propisanog leka. Snabdevena je širokom paletom lekova sa pozitivne i negativne liste, tako da se u njoj medikamenti izdaju na recept ili dobijaju ,,ručnom prodajom". Dom zdravlja Svilajnac, kome pripada ova zdravstvena stanica, obezbedio je farmaceutskog tehničara za rad u novootvorenoj apoteci, kao i koordinatora u gradskoj apoteci.
  Farmaceutski tehničar Aleksandar Milošević kaže kako pacijenti za sada najčešće traže lekove za kardiovaskularne bolesti, visok krvni pritisak, protiv glavobolje i drugih bolova. Njegovo radno vreme poklapa se sa radnim vremenom lekara, od 7 do 14 časova i 30 minuta svakog radnog dana, s tim što se često dogodi da rade i duže, dok poslednji pacijent ne napusti čekaonicu.
Dr Nenad Biorac, lekar opšte medicine, koji je u ovoj zdravstvenoj stanici počeo da radi 25. decembra prošle godine, smatra da je otvaranje apoteke korisno i svrsishodno jer su stariji pacijenti ukazivali na probleme oko prevoza do Svilajnca i nabavke lekova, a sada imaju samo reči hvale:
  "U ovoj apoteci mogu se nabaviti sve vrste lekova, osim vrste narkotika koji se propisuju na poseban način i moraju se uvoditi u specijalne knjige, tako da smo smatrali da je bolje da ih taj mali broj pacijenata koji koristi neuroleptike, preuzima u svilajnačkoj apoteci. Apotekar i ja se konsultujemo prateći izveštaje specijalista i na osnovu toga vršimo nabavku, tj. ispunjavamo zahteve pacijenata."
  Po broju kartona, zaključuje dr Biorac, usluge ove zdravstvene stanice koristi 2 200 građana, a biće vraćeno još 500 kartona onih koji su ih iz nekih ranijih razloga preneli u svilajnački Dom zdravlja. To će povećati obim posla, ali on se trudi da izađe u susret svim pacijentima, čak i onima koji žele samo da porazgovaraju sa njim, pa često produži svoje radno vreme.
  Otvaranje apoteke u Sedlaru je rezultat dogovora ovdašnjeg Saveta mesne zajednice i Uprave Doma zdravlja u Svilajncu. Sedlarci i deo meštana iz susednih sela angažovali su se i adaptirali prostorije u ambulanti za laboratoriju za uzorkovanje materijala za izradu laboratorijskih analiza pacijentima i apoteku. Laboratorija je otvorena 1. novembra prošle godine i radi sredom od 7 do 9 časova, a pacijenti rezultate dobijaju sutradan, nakon analiza koje se vrše u centralnoj laboratoriji u Svilajncu.
  "Na inicijativu rukovodstva Doma zdravlja u Svilajncu, Savet mesne zajednice sela organizovao je prikupljanje novčanih sredstava od meštana koji su davali u skladu sa svojim mogućnostima. Naročito su se odazvali oni koji su na privremenom boravku i radu u inostranstvu, tako da je 90 odsto Sedlaraca učestvovalo u obezbeđivanju finansijskih sredstava", sa zadovoljstvom priča predsednik Saveta MZ Sedlare Živko Lazarević i dodaje da je sa v.d. direktora Doma zdravlja Venkom Poposkim dogovorena sanacija krova koji prokišnjava, kao i preuređenje još tri prostorije u ambulanti.
  Radovi na rekonstrukciji i adaptaciji zdravstvene ambulante u Sedlaru koštali su preko 300 000 dinara. Osim u ovoj seoskoj mesnoj zajednici, jedino još u Vojski i Kušiljevu rade apoteke.

Vesna M. Stajić
(Emitovano na TVS 14. februara 2007.)

Dodaj komentar

U cilju provere "ljudskosti" prepišite 5 simbola u polje pri dnu stranice pre slanja komentara.


Sigurnosni kod
Osveži