U par reči o prezentaciji sela Sedlara...

  Na osmom kilometru puta Svilajnac - Despotovac uz reku Resavu već vekovima postoji naselje pod imenom Sedlare. Prezentacija sela se radi sa željom da se promoviše selo i predstavi širem broju ljudi, prvenstveno našim građanima na privremenom radu u inostranstvu. Prezentacija će stalno biti u fazi dorade, prikupljanja materijala, fotografija i biće povećavana optimalnom brzinom koju budemo mogli da postignemo. Svaki Vaš savet, tekst ili fotografija će dobro doći nama koji radimo na sajtu, a ekipu za sada čine Boban Milošević (autor većine fotografija) i Dejan Živojinović (Webmaster sajta), a pomoć pružaju Vesna Stajić (autor većine tekstova) i Goran Dimitrijević.

Dobra infrastruktura za brži razvoj

Posted in Aktuelno 2007

14.mart 2007.

Velimir Ilić u poseti opštini Svilajnac

  Ministar za kapitalne investicije Republike Srbije Velimir Ilić posetio je 14. marta opštinu Svilajnac. U salonu Skuptine opštine primili su ga predsednik opštine Dobrivoje Budimirović, zamenik predsednika Gorica Gajić, načelnik Odeljelja za privredu i poljoprivredu Marija Stevanović i direktor Fonda za uređivanje građevinskog zemljišta Branislav Vučićević. Ministar Ilić je najpre porazgovarao sa predstavnicima pojedinih mesnih zajednica o projektima koje su oni izdvojili kao prioritete u svojim selima, a zatim je razgovarao sa rukovodstvom opštine o realizaciji projekata u opštini Svilajnac za koje su sredstva već obezbeđena Nacionalnim investicionim planom, kao i onima koje će udruženim snagama finansirati Ministarstvo za kapitalne investicije i Opština.
  Posle toga ministar Ilić je, predvođen rukovodstvom opštine, obišao Kušiljevo, gde je sa predstavnicima sela razgovarao o regulisanju potoka Bulinjak od mosta u selu ka Gvozdenoj ćupriji na ulazu u selo Viteževo s obzirom na to da ovaj potok nekoliko puta godišnje izađe iz korita i poplavi centar sela, kao i izgradnji novog mosta preko Bulinjaka jer je postojeći nestabilna drvena konstrukcija koja je sagrađena pre nekoliko decenija. Ovaj most je od velikog značaja za Kušiljevce. Ispred Doma, u znak dobrodošlice, nastupilo je AKUD ,,Lipar".
  Zatim se delegacija uputili ka Osnovnoj školi ,,Vožd Karađorđe", gde su je dočekali đaci i nastavni kadar.
  U nastavku dana su obišli put u izgradnji iz Nacionalnog investicionog plana Proštinac-Đurinac, gde su im meštani Proštinca, a zatim i Đurinca priredili doček.
  Na putu ka Sedlaru, ministar i rukovodstvo opštine kratko su zastali u centru Roćevca da se pozdrave sa žiteljima i porazgovaraju.
  U Sedlaru su prošetali novosagrađenim mostom preko Resave i govorili o preostalim radovima. Ministarstvo je za izgradnju ovog mosta obezbedilo 23 miliona dinara, Opština 3 miliona, a procenjeno je da je potrebno još 10 miliona za asfaltiranje navoznih rampi, uređenje ivičnjaka i pešačkih staza i čišćenje korita reke.
  Nakon toga obišli su put Sedlare-Subotica preko Pojaska. Na mostiću preko potoka Pojazak, ministra je predsednik opštine obavestio o dosadašnjim radovima na regulisanju korita ovog potoka, kao i Kupinovačkog.
U Subotici, u susretu sa meštanima, razgovarano je o značaju puta Sedlare-Subotica, kao i asfaltiranju seoskih ulica. Asfaltiranjem puta Sedlare-Subotica, dužine oko 4 kilometra, đacima iz ovog sela i Roande, putovanje do škole znatno bi se skratilo.
  Zatim je delegacija obišla farmu Poljoprivredno-veterinarske škole u Svilajncu, koju je inače ministar Ilić posetio prošle godine. Učenici na školskoj farmi stiču dragocenu praksu za svoja predstojeća zanimanja.
U obraćanju novinarima, ministar Ilić je naglasio da je u svilajnačkoj opštini u proteklom periodu mnogo toga urađeno, ali da je neophodno nastaviti istom dinamikom:
  "Treba uraditi još nekoliko kilometara puteva, izgrađeni most zvanično pustiti u saobraćaj posle preostalih radova, izgraditi nekoliko novih mostova, među njima i onaj preko Velike Morave koji povezuje Svilajnac sa auto-putem i samim tim je od velikog značaja za razvoj opštine. Postojeći je i putnički i železnički, tako da ima zastoja. To je preduslov za ulazak stranog kapitala. Uz to, neophodno je i proširenje magistralne saobraćajnice." Dodao je i to da grad ima veliki problem sa ispravnošću vode, što iziskuje hitno rešavanje.''
  Planom jednodnevne posete ministra našoj opštini bili su predviđeni i obilasci manastira ,,Tomić" u Vojski i ,,Uspenje Presvete Bogorodice" u Radošinu. I ovom prilikom ministar je obećao pomoć za izgradnju prilaznih puteva ovim svetinjama i, kako je sam istakao, da se narodu i monaštvu omogući lakši pristup.
  Za opštinu Svilajnac, realizacija planiranih projekata mnogo znači za dalji i brži razvoj. Bez odgovarajuće infrastrukture, nema ni adekvatnih investicija. Novi mostovi, novi putevi, omogućiće našoj opštini bolje predstavljanje potencijala i priliv stranog kapitala.
  Počasnog građanina opštine Svilajnac Velimira magistra Ilića žitelji naše opštine srdačno su dočekali i sa njim vrlo otvoreno razgovarali o problemima infrastrukture.

Vesna Stajić
(emitovano na TVS 14. marta 2007.)

Dodaj komentar

U cilju provere "ljudskosti" prepišite 5 simbola u polje pri dnu stranice pre slanja komentara.


Sigurnosni kod
Osveži