U par reči o prezentaciji sela Sedlara...

  Na osmom kilometru puta Svilajnac - Despotovac uz reku Resavu već vekovima postoji naselje pod imenom Sedlare. Prezentacija sela se radi sa željom da se promoviše selo i predstavi širem broju ljudi, prvenstveno našim građanima na privremenom radu u inostranstvu. Prezentacija će stalno biti u fazi dorade, prikupljanja materijala, fotografija i biće povećavana optimalnom brzinom koju budemo mogli da postignemo. Svaki Vaš savet, tekst ili fotografija će dobro doći nama koji radimo na sajtu, a ekipu za sada čine Boban Milošević (autor većine fotografija) i Dejan Živojinović (Webmaster sajta), a pomoć pružaju Vesna Stajić (autor većine tekstova) i Goran Dimitrijević.

Asfaltiran most

Posted in Aktuelno 2007

26.avgust 2007.

Završeni radovi na novom mostu preko Resave u Sedlaru
ASFALTIRAN MOST
  Na novom mostu preko Resave u Sedlaru, ekipe Preduzeća za puteve ,,Kragujevac" iz Kragujevca uradile su 26. avgusta navoze i postavile ivičnjake, a zatim i asfaltirale prilaze i ploču mosta. Utrošeno je 216 tona asfalta i dužina asfaltiranog dela je 242 metra, a širina 6 metara. Završni posao na novoizgrađenom mostu je urađen na osnovu ugovora JP ,,Srbija vode" i izvođača radova.
  Takođe, Preduzeće za puteve iz Kragujevca uradilo je i sanaciju ,,udarnih rupa" na lokalnom putu od mosta ka regionalnom putu R-108, u dužini od 700 metara. Investitor je u ovom slučaju Fond za uređivanje građevinskog zemljišta opštine Svilajnac.
  Most preko Resave je izgradilo Građevinsko preduzeće ,,Mostogradnja" i za putnički i pešački saobraćaj se koristi od decembra prošle godine. Za sleganje navoznih rampi, u koje je ugrađeno 1 100 metara kubnih šljunka, bilo je neophodno nekoliko meseci. Urađena je hidroizolacija, ispitana konstrukcija probnim opterećenjem i izvršen tehnički prijem mosta.
  Posle radova ,,Mostogradnje", preduzeće ,,Rade import'' iz Grabovca uradilo je potporni zid i stepenište za pešake.
  Za izgradnju mosta sredstva je obezbedilo Ministarstvo za kapitalne investicije i opština Svilajnac, a njegova vrednost je oko 35 miliona dinara. Asfaltiranjem ploče i prilaza, završen je novi most u Sedlaru i svečano je pušten u saobraćaj 28. avgusta, na praznik Velika Gospojina.

Vesna Stajić

Otvaranje infrastrukturnih objekata u opštini Svilajnac
NOVI PUTEVI I MOSTOVI
  Povodom završetka više infrastrukturnih objekata i početka radova na novim, u opštini Svilajnac su 28. avgusta, na praznik Velika Gospojina, organizovane prigodne svečanosti.
  Most u Kušiljevu, raspona 14 metara, ukupne dužine od preko 21 metar i širine kolovoza 5,30 metara, čija je vrednost 12 miliona dinara, uz prisustvo brojnih meštana svečano je otvorio Radovan Stojanović, zamenik direktora Javnog preduzeća ,,Srbija putevi" i sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu.
  Okupljenima su se obratili predsednik Saveta MZ Kušiljevo Ljubiša Savić i predsednik opštine Svilajnac Dobrivoje Budimirović.
  "Uklonili smo stari drveni most i za manje od dva meseca izgradili novi zahvaljujući sredstvima koje je obezbedilo Ministarstvo za kapitalne investicije na čelu sa Velimirom Ilićem. Prenosim vam pozdrave ministra Ilića koji je opravdano sprečen da danas bude ovde sa nama. Članovi Saveta Mesne zajednice sela bili su uporni u rešavanju višegodišnjeg problema meštana jer je most predstavljao opasnost i za automobile, i za pešake. Želim vam da ga dugo koristite", rekao je u svom obraćanju predsednik opštine Budimirović.
  Prigodan program izvelo je Amatersko kulturno-umetničko društvo ,,Lipar", a zatim je u sali parohijskog doma crkve Sveti prorok Ilija priređen mali koktel.
  Gradnja mosta u Kušiljevu dogovorena je prilikom posete ministra za infrastrukturu Velimira Ilića našoj opštini u martu ove godine. Tada je dogovorena i gradnja mosta preko Trstene u selu Vojska. Kamen temeljac položili su predsednik opštine, generalni direktor Preduzeća za puteve ,,Kragujevac" iz Kragujevca Ljubiša Živković i zamenik predsednika opštine Gorica Gajić.
  "Planiramo da ovaj most završimo za dva meseca, do zime. Gradiće ga Građevinsko preduzeće ,,Biro inžinjering" iz Jagodine i Preduzeće za puteve iz Kragujevca koje je uradilo i sanaciju klizišta na regionalnom putu ka Rajkincu", rekao je predsednik opštine Budimirović okupljenim meštanima Vojske.
  Tom prilikom razgovaralo se i o drugim potrebama sela.
  U Troponju je svečano otvoren kružni put kroz selo dužine 5,5 kilometara koji je finansiran sredstvima iz NIP-a, opštine Svilajnac i MZ Troponje, u vrednosti od 36 miliona dinara.
  Pored asfaltiranja puta, sanirana su i dva manja klizišta na kojima su urađeni i kanali i propusti za odvod atmosferske vode i postavljene bankine. Selo je dobilo modernu putnu mrežu koja omogućava bezbedniji i udobniji saobraćaj.
  Predstavnici Mesne zajednice Troponja i rukovodstvo opštine dogovorili su se da Odeljenje za urbanizam uradi projektnu dokumentaciju za uređenje centra sela i porte novoizgrađene crkve Sveta velikomučenica Marina. Na tom prostoru bi trebalo da se izgrade parking prostori i urede zelene i cvetne površine sa fontanom.
  U Sedlaru je opštinsko rukovodstvo otvorilo novoizgrađeni most preko Resave, takođe uz prisustvo mnogobrojnih meštana.
  Zamenik predsednika opštine Gorica Gajić istakla je ovom prilikom da je most izgrađen zahvaljujući dobroj saradnji lokalne samouprave i Ministarstva za infrastrukturu.
,,Bilo je zastoja kod gradnje navoznih rampi, ali i to smo prevazišli angažovanjem Preduzeća za puteve iz Kragujevca", napomenula je Gorica Gajić.
Predsednik opštine Budimirović je dodao da u ovom selu ima još poslova, kao što su završetak izgradnje mosta preko Pojaska i propusta i asfaltiranje puta do susednog sela Subotice, dužine 4 kilometra. Takođe, pomenuo je i radove na rekonstrukciji oštećenog puta do Đurinca.
  Na praznik Velika Gospojina u opštini Svilajnac su otvoreni značajni infrastrukturni objekti i započeti novi. Opštinsko rukovodstvo i meštani su završili deo planiranih poslova kojim je poboljšan kvalitet života, a dogovoreni su i novi projekti. Uskoro će otpočeti radovi na izgradnji prilaznih puteva manastirima Tomić i u Radošinu.

Vesna M. Stajić

Dodaj komentar

U cilju provere "ljudskosti" prepišite 5 simbola u polje pri dnu stranice pre slanja komentara.


Sigurnosni kod
Osveži