U par reči o prezentaciji sela Sedlara...

  Na osmom kilometru puta Svilajnac - Despotovac uz reku Resavu već vekovima postoji naselje pod imenom Sedlare. Prezentacija sela se radi sa željom da se promoviše selo i predstavi širem broju ljudi, prvenstveno našim građanima na privremenom radu u inostranstvu. Prezentacija će stalno biti u fazi dorade, prikupljanja materijala, fotografija i biće povećavana optimalnom brzinom koju budemo mogli da postignemo. Svaki Vaš savet, tekst ili fotografija će dobro doći nama koji radimo na sajtu, a ekipu za sada čine Boban Milošević (autor većine fotografija) i Dejan Živojinović (Webmaster sajta), a pomoć pružaju Vesna Stajić (autor većine tekstova) i Goran Dimitrijević.

Oktobar 2007. u Sedlaru

Posted in Aktuelno 2007

08.-12.oktobar 2007.

Književni susreti u okviru proslave jubileja OŠ ,,Branko Radičević" u Sedlaru

Sto dvadeset godina osnovnog obrazovanja i 50 godina osmorazredne škole ,,Branko Radičević" u Sedlaru, obeležava se u matičnoj školi i šest područnih odeljenja od 8. do 12. oktobra raznovrsnim manifestacijama.
Proslava dvostrukog jubileja započela je sportskim susretima đaka osnovnih škola iz Kušiljeva, Žabara, Velikog Popovića i škole domaćina.
U holu škole postavljena je izložba starih fotografija, prozivnika i razrednih knjiga, zatim svedočanstava i diploma bivših đaka sa raznih takmičenja. Izloženi su i likovni radovi učenika sa temom ,,Retrospektiva".
U velikoj sali škole u Sedlaru 9. oktobra su održani književni susreti. Nagrađena su prva tri literarna rada na konkursu ,,Moja škola". Najbolji rad napisala je Dijana Milošević, na drugom mestu je literarni sastav Natalije Ilić, a na trećem Žakline Blagojević, učenica osmog razreda.
Svoje stihove govorili su pesnici Slobodan Jenčić i Dragoljub Jevremović, prijatelji ove škole.
Slobodan Jenčić, bivši đak sedlarske škole, prisetio se školskih dana i knjiga iz kojih je učio i pročitao je nekoliko pesama iz svoje zbirke ,,Dlake na jeziku".
Književni i likovni radovi pesnika Dragoljuba Jevremovića i danas krase zidove učionica ove škole.
Programom proslave jubileja Osnovne škole ,,Branko Radičević" u Sedlaru, predviđeno je održavanje raznovrsnih sportskih i kulturno-umetničkih manifestacija u matičnoj školi i njenim područnim odeljenjima.

Svečano otvaranje sportskih terena u Troponju

U okviru obeležavanja sto dvadeset godina osnovne i pola veka osmorazredne škole ,,Branko Radičević" Sedlare, u područnom odeljenju u Troponju 10. oktobra su svečano otvoreni sportski tereni.
Svečanost je započeta kulturno-umetničkim programom u Domu kulture, u kome su pred brojnom publikom nastupili folklorni ansambli đaka iz Kupinovca, Sedlara i Troponja.
Mesna zajednica Troponja uručila je priznanja pojedincima, ustanovama i preduzećima za doprinos u izgradnji savremenih terena za male sportove sa tribinama, reflektorima i zaštitnom ogradom. Obraćajući se žiteljima Troponja, zamenik predsednika opštine Svilajnac Gorica Gajić je naglasila da je njihovo višemesečno angažovanje na nekoliko gradilišta u selu urodilo plodom.
Planirane revijalne utakmice đaka u malom fudbalu i rukometu otkazane su zbog kiše, a sportske terene svečano je otvorila zamenik predsednika opštine Gorica Gajić.
Da bi đaci imali dobre uslove za bavljenje sportskim aktivnostima, na izgradnji terena u vreme letnjeg raspusta angažovao se i nastavni kadar. U želji da im se deca druže i budu dobri sportisti, žitelji Troponja su u gradnju novog terena uložili rad i sredstva. Modernim sportskim terenima najviše su se obradovali đaci.
Novoizgrađeni sportski tereni omogućiće mladima, prvenstveno đacima ovog područnog odeljenja kvalitetniju nastavu fizičkog obrazovanja. Moći će da se takmiče i kvalitetnije i zdravije žive.

Svečana akademija povodom obeležavanja 120 godina osnovnog obrazovanja u Sedlaru

Centralna proslava jubileja, sto dvadeset godina osnovne i pola veka osmorazredne škole ,,Branko Radičević" u Sedlaru, održana 11. oktobra, počela je okupljanjem generacija bivših đaka, učitelja i nastavnika. U holu škole izložena je istorijska dokumentacija škole i likovni radovi učenika.
Svečanu akademiju za goste i roditelje priredili su đaci sedlarske škole i njenih područnih odeljenja u Domu kulture. Posle prezentacije škole od njenog nastanka do današnjih dana, izveden je prigodan program sa temama iz života i stvaralaštva srpskog pesnika Branka Radičevića, čije ime škola nosi.
Povodom obeležavanja dva jubileja ove vaspitno-obrazovne ustanove, zvanicama se obratio njen direktor Miroslav Jovanović.
Za dugogodišnju dobru saradnju i razvoj škole Školski odbor je dodelio priznanja pojedincima, ustanovama i preduzećima. Povelje su dodeljene Ministarstvu prosvete Beograd, Skupštini opštine Svilajnac, predsedniku opštine Dobrivoju Budimiroviću, prvom direktoru osmorazredne škole u Sedlaru Miloradu Vićentijeviću i prvoj generaciji škole. Ovim povodom dodeljene su i plakete i zahvalnice.

Svečano otvaranje rekonstruisane škole u Roćevcu

Sportskim i književnim susretima, koncertima, priredbama i izložbama, Osnovna škola ,,Branko Radičević" u Sedlaru proslavila je 120 godina svog postojanja i 50 godina od uvođenja osmogodišnje nastave. Đaci u područnom odeljenju u Troponju dobili su nove sportske terene, a đaci u Roćevcu 12. oktobra obnovljenu zgradu škole.
Svečanom otvaranju nove škole prisustvovali su pored đaka, učitelja i meštana Roćevca, i predstavnici lokalne samouprave na čelu sa predsednikom opštine Svilajnac Dobrivojem Budimirovićem.
Ovom prilikom otvoreno je i odeljenje predškolske nastave vrtića ,,Dečja radost" koju će pohađati deca iz Roćevca i susednog sela Đurinca. Predškolska učionica je opremljena novim nameštajem, učilima i igračkama.
U Domu kulture đaci područnih odeljenja u Roćevcu i Đurincu priredili su prigodan kulturno-umetnički program.
Zaslužnima za unapređenje nastave u školi u Roćevcu uručene su plakete i zahvalnice Saveta ove Mesne zajednice. Priznanja je dodelila i matična škola ,,Branko Radičević" Sedlare.
Renoviranje školskog objekta započeto je krajem juna zbog većeg oštećenja krovne konstrukcije. Osim popravke poda, plafona i krova zgrade površine 350 metara kvadratnih, Građevinsko preduzeće ,,Hum komerc" uradilo je i termoizolaciju. Proširen je i objekat za smeštaj uglja, a uređeno je i školsko dvorište.
Vrednost radova na rekonstruisanju školske zgrade je 10 800 000 dinara, a finansirali su ih Uprava za javne nabavke Republike Srbije, Fond za uređivanje građevinskog zemljišta opštine Svilajnac, Osnovna škola ,,Branko Radičević" u Sedlaru i Mesna zajednica Roćevca.

Vesna M. Stajić
(emitovano na TV Resava Svilajnac)

Dodaj komentar

U cilju provere "ljudskosti" prepišite 5 simbola u polje pri dnu stranice pre slanja komentara.


Sigurnosni kod
Osveži