U par reči o prezentaciji sela Sedlara...

  Na osmom kilometru puta Svilajnac - Despotovac uz reku Resavu već vekovima postoji naselje pod imenom Sedlare. Prezentacija sela se radi sa željom da se promoviše selo i predstavi širem broju ljudi, prvenstveno našim građanima na privremenom radu u inostranstvu. Prezentacija će stalno biti u fazi dorade, prikupljanja materijala, fotografija i biće povećavana optimalnom brzinom koju budemo mogli da postignemo. Svaki Vaš savet, tekst ili fotografija će dobro doći nama koji radimo na sajtu, a ekipu za sada čine Boban Milošević (autor većine fotografija) i Dejan Živojinović (Webmaster sajta), a pomoć pružaju Vesna Stajić (autor većine tekstova) i Goran Dimitrijević.

Proleće u Sedlaru 2008.

Posted in Aktuelno 2008

06.april 2008.

Opštinsko takmičenje u malom fudbalu u OŠ ,,Branko Radičević" u Sedlaru
Opštinsko takmičenje u malom fudbalu za devojčice i dečake održano je 11. marta 2008. na sportskim terenima Osnovne škole ,,Branko Radičević" u Sedlaru. Učestvovalo je 70 osnovaca od petog do osmog razreda iz svih osnovnih škola na teritoriji opštine Svilajnac.
U polufinalnim utakmicama, ekipa dečaka iz Sedlara pobedila je ekipu iz Kušiljeva rezultatom 4:1, a osnovci iz Svilajnca savladali su drugare iz Vojske rezultatom 2:1. U finalu su Svilajnčani savladali Sedlarce rezultatom 6:1.
U kategoriji devojčica, u polufinalu je ekipa iz Kušiljeva pobedila ekipu iz Sedlara 2:0, a onda je u finalu odnela pobedu i nad devojčicama iz Svilajnca 1:0.
Na međuopštinsko takmičenje u malom fudbalu plasirali su se dečaci iz Svilajnca i devojčice iz Kušiljeva.

Književni susreti u Osnovnoj školi ,,Branko Radičević" u Sedlaru

U okviru tradicionalne manifestacije ,,Brankova nedelja" u Osnovnoj školi ,,Branko Radičević" u Sedlaru 13. marta su održani književni susreti.
Na literarnom konkursu ,,Život i rad Branka Radičevića" treće mesto osvojio je rad Kristine Miloradović, učenice petog razreda, drugo sastav Nevene Stevanović iz osmog razreda, i prvo mesto po oceni nastavničkog žirija zaslužio je rad Natalije Ilić iz osmog razreda. Prvonagrađeni rad je pročitan.
Jednu od najlepših pesama čuvenog srpskog pesnika Branka Radičevića ,,Cic" govorila je Anica Todosijević.
Gost škole je i ove godine bio pesnik iz Roćevca Dragoljub Jevremović. On je za đacima iz svog bogatog pesničkog opusa govorio poeziju inspirisanu najnovijim dešavanjima na srpskoj zemlji Kosovu, zatim ljubavnu poeziju, kao i pesme posvećene majci.
Povodom dodele prve republičke nagrade u Akciji ,,Školama u pohode" sedlarskoj Osnovnoj školi, Mila Todosijević, učenica petog razreda, recitovala je pesmu Miroslava Antića ,,Prva ljubav".
Manifestacija ,,Brankova nedelja" koja se u OŠ ,,Branko Radičević" održava svake godine u martu, završiće se svečanom akademijom na kojoj će biti izvedene najbolje tačke đaka matične škole i njenih izdvojenih odeljenja.

Osnovna škola ,,Branko Radičević" u Sedlaru dobitnik prve nagrade u Akciji ,,Školama u pohode"
ŠKOLA ZA PRIMER

Predstavnici tradicionalne kulturne manifestacije ,,Školama u pohode" su na predlog Školske uprave Ministarstva za prosvetu u Jagodini ove godine obišli i osnovne škole u opštini Svilajnac. Prvu nagradu u ovoj akciji dobila je Osnovna škola ,,Branko Radičević" u Sedlaru, a priznanje je uručeno na svečanoj akademiji povodom Dana škole, 14. marta.
Književnik i direktor akcije ,,Školama u pohode" Goran Lazović je istakao da je prvi put u ovim krajevima i sa ovim zadatkom i da je bio prijatno iznenađen onim što je video u školama u Kušiljevu i Svilajncu.
,,Međutim, kada sam došao u školu u Sedlaru, bio sam oduševljen njenim izgledom, dobrim đacima i učiteljima. U okviru ove akcije obišli smo oko hiljadu škola u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, pohodili smo sveto Kosovo i Metohiju, Vojvodinu, obišli Rašku oblast i Centralnu Srbiju. Ove godine manifestacija je posvećena pesniku Miroslavu Antiću koji je kako sam čuo posetio ovu školu pre 30-ak godina, a ona je sada dobitnik jednog od najvećih prosvetnih priznanja u Republici Srbiji."
Prosvetno priznanje ,,Miroslav Antić" uručeno je direktoru škole Miroslavu Jovanoviću.
U 2007. godini u školi ,,Branko Radičević" obeležena su dva jubileja, 120 godina osnovnog obrazovanja i pola veka osmorazredne nastave, a pripala joj je i Oktobarska nagrada opštine Svilajnac.
Po rečima predsednika opštine Svilajnac Dobrivoja Budimirovića sve škole u Opštini, i srednje i osnovne su moderne ustanove u kojima đaci imaju dobre uslove za učenje i rad.
,,Lokalna zajednica je u poslednjih nekoliko godina uložila velika sredstva u razvoj obrazovanja. Ulagalo se u školske objekte u svim selima. Kao neko ko je dugo radio u prosveti znam da se najlepše godine prožive u školi i da se iz nje izađe sa najvećim znanjem. Prosvetni radnici i ostali zaposleni u sedlarskoj matičnoj školi i u njenim izdvojenim odeljenjima u Troponju, Subotici, Roandi, Roćevcu, Đurincu i Kupinovcu se domaćinski odnose prema ovoj ustanovi, sve je čisto i dobro se održava da bi ostalo sledećim generacijama. Đacima se posvećuje mnogo vremena, sa njima se radi sa voljom. Ova škola može da bude primer drugim školama."
Đaci ove škole predstavljaju opštinu Svilajnac na međuopštinskim takmičenjima iz matematike, informatike, geografije, istorije, a zavidne uspehe postižu i na takmičenjima u recitovanju.
Pored toga što postižu odlične rezultate u nastavi, đaci su aktivni i u folklornoj, muzičkoj, dramskoj i recitatorskoj sekciji i nastupaju na svim seoskim svetkovinama koje organizuje Savet Mesne zajednice Sedlare.

Opštinska smotra ,,Šta znaš o saobraćaju"

U organizaciji AMSS AMD ,,Petar Milojević" Svilajnac i Društva nastavnika tehničkog obrazovanja opštinska smotra ,,Šta znaš o saobraćaju" održana je 6. aprila u Osnovnoj školi ,,Branko Radičević" u Sedlaru. U izradi testova, na poligonu spretnosti i u gradskoj vožnji nadmetala su se 32 učenika iz svih osnovnih škola na području opštine Svilajnac. Takmičenje su pratili i pripadnici Policijske stanice u Svilajncu.
Sve osnovne škole predstavljale su dve ekipe B i C, a u ekipi su bile po dve devojčice i dva dečaka.
Testove, spretnost i gradsku vožnju ocenjivala je komisija sastavljena od predstavnika AMD ,,Petar Milojević" i Policijske stanice u Svilajncu.
U rangu ekipa B (đaci petog razreda), u kategoriji devojčica prvo mesto zauzela je Đurđija Trifunović sa osvojenih 228 bodova, a na drugom mestu je Aleksandra Pilipović sa 206 bodova, iz Svilajnca. U kategoriji dečaka 1. mesto pripalo je Stefanu Miliću iz Vojske sa 222 boda, a 2. Marijanu Iliću iz Kušiljeva sa 213 bodova. Rezervni takmičari su Zlata Đorđević iz Vojske i Nenad Milošević iz Svilajnca.
U rangu ekipa C (šesti, sedmi i osmi razred) u kategoriji devojčica prva je Jovana Ivanović iz Vojske sa 242 boda, a posle nje je Ivana Perić iz Svilajnca sa 221-im bodom. Od dečaka prvo mesto sa 244 boda dele Milan Jović i Darko Milić, obojica iz Vojske. Oni su najbolji i u ukupnom plasmanu. Rezervni takmičari su Katarina Vasić iz Kušiljeva i Jovica Miladinović iz Sedlara.
Ekipno u B kategoriji najbolje rezultate postigla je OŠ ,,Jovan Jovanović Zmaj" Svilajnac sa osvojenih 819 bodova, sledi OŠ ,,Stevan Sinđelić" Vojska sa 762 boda, na trećem mestu je škola ,,Vožd Karađorđe" Kušiljevo sa 369 bodova i na četvrtoj poziciji je škola domaćin ,,Branko Radičević" Sedlare sa 171-im bodom.

Vesna M. Stajić

Dodaj komentar

U cilju provere "ljudskosti" prepišite 5 simbola u polje pri dnu stranice pre slanja komentara.


Sigurnosni kod
Osveži