U par reči o prezentaciji sela Sedlara...

  Na osmom kilometru puta Svilajnac - Despotovac uz reku Resavu već vekovima postoji naselje pod imenom Sedlare. Prezentacija sela se radi sa željom da se promoviše selo i predstavi širem broju ljudi, prvenstveno našim građanima na privremenom radu u inostranstvu. Prezentacija će stalno biti u fazi dorade, prikupljanja materijala, fotografija i biće povećavana optimalnom brzinom koju budemo mogli da postignemo. Svaki Vaš savet, tekst ili fotografija će dobro doći nama koji radimo na sajtu, a ekipu za sada čine Boban Milošević (autor većine fotografija) i Dejan Živojinović (Webmaster sajta), a pomoć pružaju Vesna Stajić (autor većine tekstova) i Goran Dimitrijević.

Zadruga "Ratar" proglašena za najuspešniju u Srbiji

Posted in Aktuelno 2008

24.septembar 2008.

I posle jedanaest decenija - SEDLARCI NAJBOLJI U SRBIJI

Jedna od najstarijih zadružnih organizacija u Srbiji je Zemljoradnička zadruga u Sedlaru- osnovana je davne 1898. godine, dakle pre jedanaest decenija. Ova zadruga koja je obuhvatala i nekoliko susednih sela pretrpela je sve promene koje su se događale u samostalnoj Srbiji, u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji i koje su se desile u Srbiji posle oktobarskih događaja 2000. godine i danas je na ,,zdravim nogama".
Godine 1979. ova zadruga se integrisala sa Poljoprivrednim preduzećem ,,Ratar" koje je 1955. godine osnovano zahvaljujući oduzetom zemljištu od zemljoradnika po Zakonu o agrarnoj reformi i od tada posluje kao Zemljoradnička zadruga ,,Ratar" Sedlare.
U vreme udruživanja zemljoradnika, od 1972. do 1985. godine, Zadruga je imala 160 udruženih zemljoradnika koji su imali sva prava kao i zaposleni i mnogi od njih su ostvarili penziju, dobar deo ih i danas koristi.
Zadruga ,,Ratar" nastavila je saradnju sa poljoprivrednicima iz Sedlara i deset susednih sela. U ,,zlatno doba" sarađivala je sa oko dve hiljade domaćinstava, otkupljivala od njih 35 000 tovljenih svinja, 22 000 prasića, dve hiljade utovljenih junadi, tri stotine vagona pšenice, milion litara mleka i otkupljivala od poljoprivrednika sve viškove njihovih proizvoda. Saradnja sa poljoprivrednicima odvijala se u ratarstvu, stočarstvu, vinogradarstvu i trgovini. Zadruga je velikom broju svojih kooperanata pomogla da kupe traktore i druge poljoprivredne mašine, obezbede na vreme semenski materijal i veštačko đubrivo.
Zadruga je uspela da izgradi farmu svinja kapaciteta petnaest hiljada komada godišnje, farmu junadi kapaciteta 1 500 utovljenih grla i sopstvenu fabriku stočne hrane u kojoj proizvodi petnaest hiljada tona hraniva godišnje. Ima i sopstveni mašinski park kojim podmiruje sopstvene ali i potrebe svojih koooperanata.
Posle povraćaja oduzetog zemljišta poljoprivrednicima, Zadruga je ostala samo sa pola hektara zemljišta na kome proizvodi kabastu hranu za stoku. Da bi podmirila potrebe svojih stočnih farmi, uzima oko stotinu hektara zemljišta u zakup od zemljoradnika koji nemaju uslove da zemljište obrađuju ili se nalaze na radu u inostranstvu.
I pored otežanih uslova poslovanja, Zadruga ,,Ratar" je i danas jedna od najvećih proizvođača mesa na području Šumadije i Pomoravlja. Nalazi se i među retkim zadrugama u Srbiji koja i u najtežim uslovima privređivanja nije prekidala proizvodnju.
Zahvaljujući solidnom poslovanju ovu zadrugu su ne retko obilazili predstavnici opštine, Privredne komore, Zadružnog saveza i predstavnici medija su je uvek isticali kao primer na koji treba da se ugledaju druge zadruge. U ,,Rataru" ističu da za njihov uspeh treba da zahvale i uspešnoj saradnji sa Zadružnim savezom Srbije, Regionalnom privrednom komorom iz Kragujevca i tamošnjom mlekarom ,,Mladost", zatim sa Mesnom industrijom ,,Juhor" iz Jagodine, Institutom za primenu nauke u poljoprivredi, Poljoprivrednom školom i Veterinarskom stanicom iz Svilajnca i drugim naučnim institucijama.
Pozitivni rezultati Zemljoradničke zadruge ,,Ratar" iz Sedlara nisu ostali nezapaženi- nedavno je Zadružni savez Srbije, sumirajući rezultate poslovanja zemljoradničkih zadruga za 2007. godinu, proglasio Zemljoradničku zadrugu ,,Ratar" za najuspešniju u toj godini i dodelio joj odgovarajuće priznanje.
Iako se još uvek lome koplja oko donošenja novih propisa o zadrugarstvu, ovde su spremni da te propise primenjuju.

Rastko Živanović
(nedeljnik ,,Novi put", 24. septembar 2008.)

Dodaj komentar

U cilju provere "ljudskosti" prepišite 5 simbola u polje pri dnu stranice pre slanja komentara.


Sigurnosni kod
Osveži