U par reči o prezentaciji sela Sedlara...

  Na osmom kilometru puta Svilajnac - Despotovac uz reku Resavu već vekovima postoji naselje pod imenom Sedlare. Prezentacija sela se radi sa željom da se promoviše selo i predstavi širem broju ljudi, prvenstveno našim građanima na privremenom radu u inostranstvu. Prezentacija će stalno biti u fazi dorade, prikupljanja materijala, fotografija i biće povećavana optimalnom brzinom koju budemo mogli da postignemo. Svaki Vaš savet, tekst ili fotografija će dobro doći nama koji radimo na sajtu, a ekipu za sada čine Boban Milošević (autor većine fotografija) i Dejan Živojinović (Webmaster sajta), a pomoć pružaju Vesna Stajić (autor većine tekstova) i Goran Dimitrijević.

991 ruža u buketu

Posted in Aktuelno 2008

05.oktobar 2008.

Kavaljersko ponašanje kao moćan način za osvajanje - SEDLARAC SA MANIRIMA

Svoja osećanja prema partnerki 28-godišnji Sedlarac Dragan Radomirović, koji je na privremenom radu i boravku u Francuskoj, nedavno je jasno izrazio buketom od 991 ruže. Ovaj romantični gest bio je interesantan i medijima, tako da su mu podgoričke "Vijesti" u dva navrata poklanjale pažnju.

V.M.S.

Za damu 991 ruža
NEOBIČNA NARUDŽBINA U VRTNOM CENTRU "KALIJA"

Buket od 991 ruže juče iz vrtnog centra "Kalija" poslat na aerodrom kako bi obradovao nepoznatu damu.
Prema riječima jedne od cvjećarki koja je učestvovala u aranžiranju ovog neobičnog poklona, to je prelijep gest koji i nije baš čest.
"Radim već 25 godina u cvjećari i nikada do sada nijesam imala ovakvu porudžbinu. Ne znamo za koga je buket, možda za djevojku, prijateljicu ili sestru, a sve i da znamo to je tajna koju ne otkrivamo", dodala je uz osmijeh ona.
U vrtnom centru "Kalija" ruža košta od jednog do tri eura.

M.N.
(Podgoričke ,,Vijesti", oktobar 2008)

Emocija iskazana bez straha
TEMA BROJA: ROMANTIKA

Vijest da je čovjek kupio dami buket od 991 ruže, koja se u utorak našla na naslovnoj strani „Vijesti", nesumnjivo je nesvakidašnji, romantičan gest.
Ogroman buket koji je muškarac poslao povod je da se u ovom broju osvrnemo na pitanje da li je romantika nestala u današnjim odnosima, vremenu interneta i brzog života, te da li su ovakvi gestovi zaista rijetkost, zaboravljeni načini iskazivanja pažnje i osjećanja.
Sudeći prema izjavama sagovornika „Doma", romantika lagano iščezava iz odnosa upravo zato što iziskuje malo truda, inventivnosti, kreacije. Mnogo je lakše kupiti neki poklon, ili napisati poruku ili mejl, nego se potruditi i sam osmisliti način da voljenoj osobi kažemo koliko je volimo i koliko nam znači.
Sredovječni Podgoričanin kaže da su se u doba njegove mladosti djevojkama ljubav i pažnja iskazivali na mnogo drugačiji način. Kaže da je tada falilo novca, tako da i sve da su htjeli, nijesu mogli da priušte da kupe neku skupocjenost za svoju voljenu.
-Ali je zato bilo mnogo više mašte. Ljubav smo iskazivali ne poklonima, već činom, ili ih pratili svakodnevno do kuće, na zajedničkim okupljanjima društva uzimali gitaru u ruke i pjevali tadašnje hitove i to samo za nju, pisali pjesme i posvećivali ih djevojci u koju smo zaljubljeni. Ništa nam nije bilo teško da učinimo za djevojku, a naročito nam mašte nije falilo onda kad se udvaramo, kada je treba osvojiti. Sam poljubac rješavao je sitne nesuglasice i svađe između djevojke i momka. Takve stvari danas djeluju naivno – kaže taj Podgoričanin.
On kaže da danas romantike u pravom smislu te riječi nema, ni u udvaranju, ni u vezi između dvoje ljudi.
Dvadesetogodišnji Ivan kaže da njegova generacija prilazi djevojkama ne trudeći se puno oko samog čina osvajanja. Kaže da još nije osvojio djevojku tako što joj je kupio cvijeće, ili joj dao do znanja da je voli na neki neuobičajen način, kao ni njegovi drugovi.
-Ako mi se cura sviđa, jednostavno joj priđem i pitam je za broj telefona. Meni djevojke prilaze isto tako - bez previše filozofije, ili mi njena drugarica kaže da joj se sviđam. Upoznajem djevojke lično, u kafiću, diskoteci ili na nekom drugom mjestu. Upoznao sam i nekoliko djevojaka na chatu ili Facebooku i to je super iskustvo. Tako prvo upoznaš samu osobu, a onda kad se vidite ocijeniš da li ti je privlačna ili ne – kaže Ivan.
On kaže da je za njega romantika kad dvoje odu zajedno u grad i lijepo se provedu.
-Nekad pošaljem neki fini SMS ili kažem nešto romantično, ali kupovina skupih stvari, cvijeća, ispisivanje romantičnih grafita, ili ne znam već što, da bih je očarao ili pokazao da je volim, definitivno nije iz mog filma – kaže Ivan.
Samosvjesna, tridesetogodišnja Biljana smatra da nije dovoljno kupiti skup poklon i sjetiti se romantike samo za rođendan ili 8. mart i na taj način pokloniti pažnju voljenoj.
-Pitanje romantike za mene je pitanje pažnje, osjećaja za drugog i nije vezano isključivo za partnera. Uopšte me neće oduševiti ako mi kupi neki skup poklon ili recimo buket od ne znam koliko ruža. Za mene i jedna znači mnogo ako je data u pravom trenutku. Njegovu pažnju prema meni ne mjerim time koliko je koštao poklon, zanima me je li on stvarno i koliko prisutan u mom životu. Ako mi kupi nešto skupo i time želi da mi stavi do znanja koliko me voli, koliko sam mu bitna, to je ok. Međutim, ako smo se posvađali, pa on meni kupi nešto skupo i misli da ću da se oduševim, nasmijem i pređem preko razloga zbog kojeg smo se posvađali, onda je taj skupocjeni poklon za mene potpuno bezvrijedan. Romantika da, ali ne bezrezervno i ne u svakom slučaju. Kao gest udvaranja i obaranja djevojke s nogu takođe nije mi previše bitna – kaže Biljana.
Njena vršnjakinja Sanja kaže da i te kako očekuje da njen momak bude romantičan i da je to, inače, osobina koju cijeni kod ljudi, osjećajnost i pažnju.
-Želim da budem osvojena, želim da se muškarac potrudi oko mene, da mi pokaže da sam voljena. Često imamo običaj da za vikend odemo na izlet na Biogradsku goru, znamo i da osmislimo intimnu večeru uz svijeće i vino. Jednom mi je, nakon svađe, napisao jednu od najromantičnijih poruka koju sam pročitala i, nakon toga, bila sam spremna da se pomirimo. Oduševilo me je to što je na taj način pokazao koliko mu je stalo do toga da budemo zajedno – kaže Sanja.
Antropolog Lidija Vujačić kaže da iako romantika najviše asocira na ljubav, ona je mnogo širi pojam i ne podrazumijeva samo emocije, već i maštu, kreativnost, usmjerenu ka nekome ili nečemu. Romantika je, rekla je Vujačić, poseban način ili pristup životu, okolini i samom sebi.
-Zato su romantične osobe, u principu, interesantne, pustolovne, obično i načitane, plemenite, pa ako hoćete, i hrabre, jer su spremne da pokažu do čega ili koga im je stalo i na koji način razmišljaju, čak i kada se to kosi sa mišljenjem većine, kada su odbačeni ili "neshvaćeni". Dakle, za romantiku je potrebno dosta kvaliteta tako da nijesam sigurna da svi mogu biti romantični. Naravno, ovdje mislim na kreativnu, inspirativnu romantiku, onu koja pokreće ljude, njihove emocije i akcije, a ne na takozvanu kič romantiku, stereotipnu, koja se ponavlja ili preuzima od drugih – kazala je Vujačić.
Vujačić smatra da ona danas sve više iščezava, te je karakteriše kao "lijepo nasljeđe iz prošlih vremena". Vjekovi, pa i milenijumi koji su iza nas, utemeljili su je kao socijalnu i, nadasve, komunikacijsku vrijednost. Međutim, navodi ona, savremeno društvo koje je prilično hladno i brzo, nema vremena za "sporu" romantiku i pretvorilo ju je u manu. Tako se zaboravlja, kaže Vujačić, da su najbolja umjetnička, pa i naučna, djela nastala upravo iz neke romantične potrebe da se osvoji osoba ili novo znanje.
-I u okviru ljubavnih relacija romantika je danas postala "višak", demode i naivna. Kao što se i živi brzo, tako se i voli brzo. Ljudi ne shvataju da romantika, i kada apstrahujemo emocije, unosi novinu, osvježenje među partnerima. Ona je jedna od moćnih igara zavođenja. Nažalost, danas više "zavodi" objekat, a manje subjekat, koji osim izgleda zna i da razmišlja, priča i slično, pa romantični gestovi i "smicalice" gube na značaju, kao i čitav odnos između dvoje zaljubljenih ili zainteresovanih jedno za drugo – navodi Vujačić.
Vujačić kaže da današnje generacije uglavnom nijesu romantične, "što nije ni čudno s obzirom na estetski i vrednosni sistem kojem se povinuju".
-Kako će osoba koja je pročitala jednu ili nijednu knjigu u životu biti romantična? Ili osoba koja nije nigdje putovala, vidjela ili podijelila drugačije iskustvo? A da ne govorimo koliko je, recimo, jak uticaj nekih medijskih sadržaja i muzike koja se sluša. Iz čega će osoba koja, na primjer, sluša turbo folk ili nešto slično, izvući ideju za stilizovano ponašanje u životu, pa i u ljubavi, napraviti zanimljiv izbor partnera ili mu makar stremiti? Tamo gdje nema elementarnog smisla, nema ni kvaliteta, pa ni inspiracije za romantiku. Zato smatram da sve iz čega se nazire novina, kreacija, poruka, nadgradnja je, u suštini, romantično – zaključila je Vujačić.

Džentlmeni su na cijeni

Govoreći o sopstvenom stavu prema romantici, te njenom ličnom iskustvu povodom toga, Vujačić kaže da je u biti, veoma romantična i voli izlive emocija, ukoliko su maštoviti i iskreni.
-Naravno, najviše od osobe koja mi nešto znači u životu, ali i u obrnutom slučaju, ukoliko je gest interesantan, jer tada poštujem trud i ideju. U jednoj prilici je to bio riskantni potez mladića koji se popeo na drugi sprat fasade zgrade u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici da mi pred svima iskaže ljubav. U pitanju je tadašnji student režije i to je zaista bilo prilično luckasto, bolje reći opasno, ali to je romantika. Imam i zanimljivo iskustvo, na planu romantike, i sa posvećenim poglavljem u jednoj knjizi. Materijalni "iskazi" emocija znače mi samo ukoliko su originalni. Iznad svega cijenim džentlmenstvo, i lično i kao fenomen. Mislim da je svaki muškarac, ako je otmen i inteligentan ujedno i romantičan. I obrnuto, samo pametna i šarmantna žena može biti iskreno romantična, ne i patetična, što je sasvim nešto drugo – kazala je Vujačić.

Lj. Grbović
(Novinski dodatak podgoričkih "Vijesti","Puls", oktobar 2008)

Dodaj komentar

U cilju provere "ljudskosti" prepišite 5 simbola u polje pri dnu stranice pre slanja komentara.


Sigurnosni kod
Osveži