U par reči o prezentaciji sela Sedlara...

  Na osmom kilometru puta Svilajnac - Despotovac uz reku Resavu već vekovima postoji naselje pod imenom Sedlare. Prezentacija sela se radi sa željom da se promoviše selo i predstavi širem broju ljudi, prvenstveno našim građanima na privremenom radu u inostranstvu. Prezentacija će stalno biti u fazi dorade, prikupljanja materijala, fotografija i biće povećavana optimalnom brzinom koju budemo mogli da postignemo. Svaki Vaš savet, tekst ili fotografija će dobro doći nama koji radimo na sajtu, a ekipu za sada čine Boban Milošević (autor većine fotografija) i Dejan Živojinović (Webmaster sajta), a pomoć pružaju Vesna Stajić (autor većine tekstova) i Goran Dimitrijević.

Kovač grada svetlosti

Posted in Aktuelno 2008

27.decembar 2008.

Resavac Predrag Jovanović više od dve decenije ulepšava trgove i prestižna zdanja u prestonici Francuske

Pre četiri decenije, devetnaestogodišnji Predrag Jovanović iz Sedlara, po završenom kovačkom zanatu, otišao je u Pariz da obiđe oca Živka. Nije ni slutio da će ostati do danas i da će svojim rukotvorevinama ukrašavati glavni grad Francuske.
Živko, glava jedne od najsiromašnijih porodica u Sedlaru, po ugledu na brojne Resavce, krajem šezdesetih prošlog veka našao se u Parizu. Posle pet godina danonoćnog rada u tuđini, vratio se u Sedlare da brine o domaćinstvu, zadovoljan što je zaradio nešto novca, a sina Predraga je ostavio da se sam snalazi u Gradu svetlosti.
-U nepoznatom gradu, bez znanja jezika i stalnog zaposlenja, prihvatio sam bilo kakav posao- priča Predrag. –Zadovoljan sam bio kad bi mi se našlo desetak franaka u džepu, ili kada za mesec dana zaradim za noćenje u sobici sa jednim krevetom.
Radio je petnaestak godina sve što stigne, a onda je odlučio da, sa sto franaka u džepu, otvori svoju kovačko-bravarsku radnju:
-U jednoj dotrajaloj garaži, u prigradskoj pariskoj opštini Survije, tri godine izrađivao sam gvozdene kapije, ograde i stepenice. Vremenom sam širio posao, povećavao poslovni prostor i počeo sa zapošljavanjem radnika.
Danas je njegov sin Kristijan generalni direktor firme ,,SGS", sa halom od 2 000 kvadrata i 35 zaposlenih. Njihov godišnji promet je i do pet miliona evra.
-Pravimo od metala sve što drugi ne mogu- diči se Predrag, pokazujući luksuzni katalog.
Njihovi kiosci nalaze se na aerodromu ,,Orli", ispred Ajfelovog tornja i na ulazima u pariski metro, čije stanice oprema ukrasnim metalima. Posebno mesto zauzimaju unikatne ograde, vrata, spiralna stepeništa i drugi proizvodi od kovanog gvožđa, koje u ateljeu ,,SGS" dizajnira ekipa stručnjaka, po Predragovoj ideji.:
-Pri ugovaranju posla saslušam kupca koji ima svoje skice, a onda mu predložim rešenje. U devedeset odsto slučajeva prihvate moju verziju.
Njegovu kancelariju krase brojna priznanja. Najdraža su mu, veli, dodeljena za najbolje regionalno preduzeće, najbolji dizajn, za sigurnost i zaštitu radnika:
-Pre tri godine Nacionalna banka Francuske proglasila je ,,SGS" za najbolje preduzeće u metalskoj industriji, u pogledu redovnog izmirenja poreza, isplata i najvećih zarada zaposlenih- kaže Predrag.
Nedavno je bio na prijemu za ugledne privrednike u pariskom Senatu:
-To je, do sada, za mene najveće priznanje.

Donator svog sela

Retke dane odmora Predrag Jovanović provodi u velelepnoj vili na Azurnoj obali, kod Nice, sa suprugom Brankom, ćerkom, sinom i unukom, ali ne zaboravlja ni rodno Sedlare. A, kad krene u Srbiju, ne stiže praznih šaka:
-Dao sam selu, do sada, 7 500 evra za crkvenu ogradu i mesnu ambulantu- kaže Predrag. Prošle nedelje svratio je do mesne škole i dao novac za kupovinu 520 knjiga za biblioteku.

Kapija za Putina

Iz radionice ,,SGS" Predraga Jovanovića put Rusije je otpremljena jedna unikatna kovana ograda, zvanično namenjena ,,jednoj državnoj instituciji u Moskvi". Ovaj rad dizajnirao je jedan od najboljih stručnjaka u Francuskoj, a do Jovanovića je stigla, doduše nezvanična, informacija da je tom ogradom ukrašena rezidencija ruskog premijera Vladimira Putina.

Gojko M. Zorić
(,,Večernje novosti", 27. decembar 2008)

Predrag Jovanović iz Sedlara - DOPUNIO ŠKOLSKU BIBLIOTEKU

Predrag Jovanović iz Sedlara završio je osmogodišnju školu u svom selu školske 1966/67. godine kod razrednog starešine Čedomira Živojinovića zajedno sa još 35 učenika i učenica, a zatim se poput drugih Resavaca otisnuo u ,,beli svet"- gde bi nego u Francusku, u Pariz, gde i danas ima najviše Resavaca.
Jovanović se prvih godina boravka u Parizu nije libio da tamo radi razne poslove fizičkog radnika i kada je zaradio i uštedeo nešto više para, uspeo je da najpre otvori malu metalsku radionicu (još kao dečak u Sedlaru je imao sklonost ka metalu) koja je vremenom prerasla u pravu fabriku metalne galanterije sa tridesetak radnika. Danas, uglavnom proizvodi ukrasne metalne ograde i kapije i nema problema sa plasmanom svoje robe.
Predrag Jovanović je u Sedlaru sagradio novu kuću u centru sela. Dosta retko posećuje svoj zavičaj- uglavnom jednom godišnje. Kada je nedavno boravio u Sedlaru, setio se da poseti i svoju nekadašnju školu koja skoro pola veka nosi ime nezaboravnog srpskog pesnika Branka Radičevića.
-Predrag nas je prijatno iznenadio- u vidu svoje donacije dao nam je novčani prilog za koji smo kupili više od pet stotina novih knjiga za našu školsku biblioteku i na tome smo mu veoma zahvalni, kaže sadašnji direktor Osnovne škole ,,Branko Radičević" Miroslav Jovanović.

Rastko Živanović
(,,Novi put", 21. januar 2009)

Dodaj komentar

U cilju provere "ljudskosti" prepišite 5 simbola u polje pri dnu stranice pre slanja komentara.


Sigurnosni kod
Osveži