U par reči o prezentaciji sela Sedlara...

  Na osmom kilometru puta Svilajnac - Despotovac uz reku Resavu već vekovima postoji naselje pod imenom Sedlare. Prezentacija sela se radi sa željom da se promoviše selo i predstavi širem broju ljudi, prvenstveno našim građanima na privremenom radu u inostranstvu. Prezentacija će stalno biti u fazi dorade, prikupljanja materijala, fotografija i biće povećavana optimalnom brzinom koju budemo mogli da postignemo. Svaki Vaš savet, tekst ili fotografija će dobro doći nama koji radimo na sajtu, a ekipu za sada čine Boban Milošević (autor većine fotografija) i Dejan Živojinović (Webmaster sajta), a pomoć pružaju Vesna Stajić (autor većine tekstova) i Goran Dimitrijević.

U Sedlaru proslavljen dan Svetog Save

Posted in Aktuelno 2008

27.januar 2008.

U ČAST UČITELJU SRBA

  Povodom Savindana, 27. januara, u crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Sedlaru, uz prisustvo brojnih vernika, đaka, učitelja i nastavnika, liturgiju u čast srpskog svetitelja i prvog arhiepiskopa samostalne srpske države, služio je paroh Slaviša Stokić. Na kraju liturgije rezan je slavski kolač. Paroh je blagoslovio kolačara Borisa Vasilijevića i njegovu porodicu, a ovu ulogu je za sledeću godinu preuzeo je Dragi Đorđević. Deci su podeljeni paketići, a vernici su posluženi žitom i kolačima.

  Svečanost je nastavljena u sali Osnovne škole ,,Branko Radičević" gde su učenici priredili svetosavsku akademiju za roditelje, predstavnike Mesne zajednice Sedlare i opštinskog rukovodstva. Posle ,,Himne Svetom Savi" u izvođenju hora, izveden je recital posvećen osnivaču srpske crkve i države, u kome su učestvovala deca predškolskog uzrasta i đaci od prvog do osmog razreda. Izvedena su i dva skeča, kao i splet igara na harmonici.

  Podeljene su i nagrade prvoplasiranima na literarnom i likovnom konkursu sa temom ,,Lik i delo Svetog Save". Prvo mesto na literarnom konkursu osvojila je Kristina Miloradović, učenica petog razreda, drugo je pripalo Tijani Stanisavljević, učenici sedmog razreda, i treće je zauzela Jovana Milenković, učenica osmog razreda. Prvonagrađeni rad je pročitan. Na likovnom konkursu prvo mesto zauzeo je rad Marije Živojinović, drugo Ivane Borak, i na trećem mestu se našao rad Jovane Momirović.

  Direktor škole Miroslav Jovanović je đacima i kolegama čestitao školsku slavu i pozdravio prisutne meštane, članove Saveta Mesne zajednice Sedlare i zamenika predsednika opštine Svilajnac Goricu Gajić. Podsetio je da je Sveti Sava začetnik pismenosti kod Srba i da se u sedlarskoj školi neguje i uzdiže duh svetosavlja.

  Zamenik predsednika opštine Gorica Gajić je u svom obraćanju prisutnima napomenula da se svetli lik i delo Svetog Save spominju i slave jer je Rastko Nemanjić utemeljivač srpske države, crkve, škole i kulture.

  ,,On je i uzdanica srpskog roda. Mlade generacije treba naoružati znanjem i strpljenjem, a to je obaveza škole, rukovodstva sela i Opštine", rekla je zamenik predsednika opštine Gorica Gajić.

Vesna Stajić

Dodaj komentar

U cilju provere "ljudskosti" prepišite 5 simbola u polje pri dnu stranice pre slanja komentara.


Sigurnosni kod
Osveži