U par reči o prezentaciji sela Sedlara...

  Na osmom kilometru puta Svilajnac - Despotovac uz reku Resavu već vekovima postoji naselje pod imenom Sedlare. Prezentacija sela se radi sa željom da se promoviše selo i predstavi širem broju ljudi, prvenstveno našim građanima na privremenom radu u inostranstvu. Prezentacija će stalno biti u fazi dorade, prikupljanja materijala, fotografija i biće povećavana optimalnom brzinom koju budemo mogli da postignemo. Svaki Vaš savet, tekst ili fotografija će dobro doći nama koji radimo na sajtu, a ekipu za sada čine Boban Milošević (autor većine fotografija) i Dejan Živojinović (Webmaster sajta), a pomoć pružaju Vesna Stajić (autor većine tekstova) i Goran Dimitrijević.

Primo Assoluto, Sedlarac Nemanja Ivković

Posted in Aktuelno 2009

31.jul 2009.

Na Internacionalnom muzičkom festivalu za harmoniku "Stefano Bizzarri" u italijanskom gradu Morro D' Oro nadomak Peskare

nemanja u italiji 36 20130702 1825445877  Sedlarac Nemanja Ivković (12) osvojio je prvu nagradu za harmoniku na međunarodnom muzičkom takmičenju ,,Consorco internazione per fisarmonica Stefano Bizzarri" održanom 30. i 31. jula u Morro D' Oru pored Peskare (Italija). Svirao je kompozicije Frosinija ,,Let slepih miševa u zoru", Rihtera ,,Mozaik" i Dojčinovića ,,Dečja svita". Za apsolutno prvo mesto u svojoj kategoriji (B), Nemanji je pored diplome i plakete dodeljena i novčana nagrada. Na takmičenju je učestvovalo mnogo muzičara iz Rusije, Rumunije, Nemačke, zemlje domaćina Italije i trojica srpskih predstavnika. U jakoj konkurenciji, srpski takmičari su zauzeli prvo, drugo i četvrto mesto, svaki u svojoj kategoriji, i predstavili se žiriju i brojnoj publici u najboljem svetlu. Nemanja je sviranjem na harmonici počeo da se bavi u svojoj osmoj godini. Završio je četvrti razred Niže muzičke škole ,,Božidar Trudić" u Smederevskoj Palanci, Odeljenje u Svilajncu, u klasi profesorke Nede Vasilić. U trećem razredu počeo je da se takmiči, putuje i osvaja nagrade. Na XIII internacionalnom festivalu u Smederevu ,,Dani harmonike" 2008. godine, osvojio je prvu nagradu u svojoj kategoriji. Na Drugom međunarodnom festivalu osnovnih muzičkih škola ,,Aranđelovac 2009" osvojio je još jednu prvu nagradu. Na Četrnaestim ,,Danima harmonike" Smederevo 2009, Nemanja je u svojoj ,,B" kategoriji, osvojio drugu nagradu. Mladi umetnik je ovladao i scenom. Svirao je na brojnim godišnjim i novogodišnjim koncertima u Smederevskoj Palanci i Svilajncu koje je organizovala njegova muzička škola, na humanitarnom koncertu u organizaciji Crvenog krsta Svilajnac i na književnim večerima Resavske biblioteke Svilajnac. Nastupio je sa svojom profesorkom Nedom Vasilić i drugaricom iz škole klaviristkinjom Nedom Necić i na Svečanoj sednici SO Svilajnac povodom Dana opštine, 29. juna. Za mlade muzičare organizovan je i prijem kod predsednice opštine Gorice Dimčić Tasić. Da bi Nemanja mogao da pokaže svoje umeće i na muzičkoj smotri u Italiji, u mnogome je zavisilo i od novca. Opština Svilajnac je finansijski podržala njegov put, a sponzor je bio i Auto centar ,,Zdravković" Svilajnac. Ovaj dvanaestogodišnjak svoju sklonost ka muzici i ritmu uspešno pokazuje i u KUD-u ,,Sinđelić" Svilajnac, igrom u pripremnom ansamblu. Harmonika mu je ipak glavna preokupacija. Posle vredne nagrade iz Italije kada je bio srećan što predstavlja Sedlare, Svilajnac i Srbiju, nastaviće sa svakodnevnim vežbanjem i od septembra će savlađivati novi program za predstojeća takmičenja.

Vesna M. Stajić

Dodaj komentar

U cilju provere "ljudskosti" prepišite 5 simbola u polje pri dnu stranice pre slanja komentara.


Sigurnosni kod
Osveži