generacija 1961 20120926 1134025299

poklade sedlare-2012 09 20130226 1018258878

likovna-kolonija2013 10 20130905 1366843291

asfaltiranje2012 01 20130226 1719826845

lovac-bata 09 20130604 1784976902

Lovačko udruženje "Fazan" - Sedlare

Posted in Osnovno

Lovačko društvo ,,Fazan” Sedlare osnovano je 1956. godine, u vreme formiranja Komunalnog sistema izdvajanjem iz Lovačkog udruženja iz Svilajnca. Pokriva površinu od 10.068 hektara u devet naseljenih mesta: Sedlare, Kupinovac, Roćevac, Đurinac, Proštinac, Dubnica, Troponje, Subotica i Roanda. U 2004. godini imalo je 250 članova koji su uredno plaćali članarinu i izvršavali druge obaveze koje imaju na osnovu odluke Upravnog odbora Udruženja.

sedlare lovci 16 20130604 1822461200Stručni sekretar Lovačkog udruženja ,,Fazan” Borivoje Milosavljević kaže da se redovno, svakog meseca održavaju sednice Upravnog odbora, a lovačke sekcije, koje postoje u svakom naseljenom mestu, svakoj mesnoj zajednici, održavaju svoje sastanke po potrebi. Naročito kada se radi o brojanju divljači, akcijama uništavanja štetočina, nekim drugim obavezama koje proističu iz normativnih akata, a u cilju pravilnog izvršenja svih obaveza koje Zakon propisuje za poslovanje Udruženja.
  Lovačko udruženje raspolaže sopstvenom fazanerijom skromnih kapaciteta. Kapacitet pilića je do 3.000. Raspolaže i parom inkubatora u kojima se proizvode fazanski pilići. Preko zime se čuva matično jato, nakon toga se sakupe jaja i proizvode pilići isključivo za potrebe lovišta. Ranije su se prodavali, ali poslednjih godina se njima samo popunjavaju lovišta. Fazanerija se nalazi nadomak ekonomije Zemljoradničke zadruge 
,,Ratar”. Naime, 1963. godine je bivše Poljoprivredno preduzeće ,,Ratar” dodelilo plac za izgradnju fazanerije i Lovačkog doma. U Lovačkom domu nalaze se kancelarija Lovačkog udruženja gde se lovci okupljaju, sala i prihvatni objekti za piliće i ostalo. 
  U Lovačkom domu svakodnevno su stručni sekretar Udruženja Borivoje Milosavljević, koji prima određene nadoknade u vidu putnih troškova i, kako sam kaže, radi iz zadovoljstva, hobija, zato što voli Udruženje, osnovao ga je i teško mu je da prestane da se bavi time, kao i lovočuvar Nenad Radovanović iz Subotice, koji je u stalnom je radnom odnosu već 15 godina i prima lični dohodak od Lovačkog udruženja, koji je odlično ovladao poslom lovočuvara i ujedno radi u fazaneriji na proizvodnji fazanskih pilića. 
  Milosavljević kaže da su ovih dana završili akciju prebrojavanja divljači i da je tom prilikom ustanovljeno početno brojno stanje za izradu Godišnjeg plana obrazovanja lovišta za 2005/06. godinu. Dogovorena je organizacija naredne akcije- akcije na uništavanju štetočina u lovištima, gde su obavezni, tj. svaki lovac je obavezan da izađe na četiri akcije koje mu se obračunaju kao članski doprinos za lov divljači. 
Ovo Udruženje gazduje lovištem gde živi srneća, fazanska i zečija divljač i u malom broju poljska jarebica, te se unazad deset godina uopšte ne lovi. I pored toga, njihovo brojno stanje na terenu je sve manje, a razlog je možda i u samoj prirodi u okruženju. 
  Sezona lova na fazansku i zečiju divljač počinje u oktobru. Lov na srneću divljač počinje od 1. maja, mada se taj početak pomera za 1. avgust, uglavnom se lovi uzgojno-sanitarni škart srndaća, do 30. septembra. Od 1. oktobra do 31. decembra love se srne, ženke, prema broju koji je utvrđen Godišnjim planom. Kako Milosavljević napominje, u poslednje dve-tri godine love se i divlje svinje u ataru Troponja, na potesima Potoci i Klokočar. Te svinje uglavnom dolaze iz drugih lovišta, sa Crnog Vrha i iz bližih lovišta gde ih ima, i na našem području prave velike štete, te je doneta odluka da se odstreli izvestan broj divljih svinja kako bi ta šteta poljoprivrednicima bila umanjena. Meso divljači se koristi isključivo za ručkove ili večere na organizovanim skupovima članova Udruženja. Kada se organizuju godišnje skupštine, tada lovci organizuju skromnije svečanosti, a termini skupština se određuju na osnovu njihovog dogovora. Inače, lovačke sekcije organizuju svoje skupove prema svom nahođenju. 
  Predsednik Udruženja ,,Fazan” Sedlare je Dobrivoje Jovanović iz Proštinca. Predsednici se biraju po uspostavljenom rasporedu, svaka sekcija ima svog predsednika posle određenog vremenskog perioda. 
Po rečima Milosavljevića, Udruženje finansijski dobro posluje (najpre je nosilo naziv Društvo, od 1993. Udruženje), od svog osnivanja 1956. godine, nikada nije imalo gubitaka. 
  Na nivou opštine postoji još samo jedno lovačko udruženje, i to Resavsko lovačko udruženje ,,Mika Brada” u Svilajncu. Saradnja sa njima je na zavidnom nivou. Inače, Lovačko udruženje ,,Fazan” sarađuje jako dobro sa svim okolnim udruženjima- iz Velikog Popovića, Despotovca, Ćovdina, Jagodine... Takođe, i sa Lovačkim savezom Srbije; poznato je kao jedno od boljih udruženja u Srbiji, cenjeno je.

  Zahvaljujem stručnom sekretaru Lovačkog udruženja ,,Fazan” Sedlare Borivoju Bori Milosavljeviću na informacijama koje mi je pružio 28. marta 2005. (prim. aut. - Vesna Stajić)


 

Nedeljnik ,,Novi put'' od 22. februara 2006.
I ove godine resavski lovci uspešni u odstrelu vukova
PAO I DESETI VUK!

lovac-bata 27 20130604 1231069273Lovci Lovačkog društva ,,Mika Brada'' iz Svilajnca i LU ,,Fazan'' iz Sedlara u protekloj lovnoj sezoni imali su bogat ulov divljači: fazana, zečeva i srna. Uspešni su i pri uništavanju štetočina- ptica grabljivica, lisica, pasa lutalica, ali i nekoliko šakala. U stalnim hajkama na vukove, svilajnački lovci beleže odlične rezultate. Ove krvoločne zveri, koje uništavaju plemenitu divljač i napadaju stoku u torovima na periferiji sela, gube ,,bitke'' sa lovcima.
Grupa lovaca predvođena Batom Dimitrijevićem iz Sedlara i Dejanom Panićem iz Grabovca, po već ustaljenoj tradiciji svake zime organizuje hajke na vukove i to traje već sedam godina. Svake godine odstrele bar po jednog vuka. Nedavno su odstrelili dva vuka i zaokružili bilans od 10 odstreljenih vukova. Vukove su opazili na terenima kod Kupinovca, Roćevca, Đurinca i Proštinca, a na prelazu iz jedne u drugu šumu. Spazivši dva vuka na udaljenosti od preko 150 metara, vođa grupe Bata Dimitrijević je odstrelio jednog vuka, dok je drugi zašao u šumu. U drugoj hajci kod sela Grabovca, grupa Dejana Panića bila je uspešna. Posle pojave dva vuka, Vladan Milošević je odstrelio jednog, dok je drugi, ranjen hicem Bobana Mladenovića, uspeo da pobegne.
Ove dve uspešne grupe lovaca nastaviće sa uništavanjem vukova koji, u potrazi za hranom, silaze u niže predele planine Beljanice da bi u resavskoj dolini ,,prezimili''. Zanimljivo je istaći da su redovni učesnici u hajkama na vukove tri člana porodice Dimitrijević: otac Bata i sinovi Borko i Boriša, koji su odlični strelci i već su odstrelili po jednog vuka!
Inače, resavski lovci, pored redovnih hajki, brinu o divljači. Redovno raznose na uređena hranilišta zrnastu hranu- kukuruz i pšenicu za fazane, a seno za zečeve i srne, jer na terenima prekrivenim snegom plemenita divljač bi bila lak plen za lisice i ptice grabljivice. Zbog toga su lovni tereni i rezervati u svilajnačkoj opštini bogati plemenitom divljači.

 

R. Ugrnić

 

Dodaj komentar

U cilju provere "ljudskosti" prepišite 5 simbola u polje pri dnu stranice pre slanja komentara.


Sigurnosni kod
Osveži