generacija 1961 20120926 1134025299

poklade sedlare-2012 09 20130226 1018258878

likovna-kolonija2013 10 20130905 1366843291

asfaltiranje2012 01 20130226 1719826845

lovac-bata 09 20130604 1784976902

Slađan Milovanović - Đani

Posted in Dodaci

Slađan Milovanović - Đani, golubar iz Sedlara

Broj jedan i u 2009. godini

djani2010-08 20130702 1600912987Zbog loših vremenskih uslova opštinsko takmičenje u golubarstvu nije održano, ali je zato Đani na regionalnom takmičenju postigao veoma dobar rezultat, i pored tri napada na jato od strane sokola. Rezultat prosečnog leta jata je bio 7 sati i 49 minuta. Na državnom prvenstvu imao je veliki peh jer su golubovi leteli veoma dobro i dugo. Dva su sišla na 9 sati a dva na 11 sati i 30 minuta od kojih jednog hvata soko, a jedan silazi na 14 sati leta. Tri goluba preleću dan. Bio bi to rezultat za pamćenje u istoriji golubarstva u opštini Svilajnac da su sišli svi golubovi. I pored ovog peha i gubitka goluba Đani se ne predaje i a takmićenju za "kup prvaka opštine i regiona" pod veoma teškim vremenskim uslovima, veoma jak vetar, on pravi rezultat od 6 sati i 5 minuta prosečnog leta jata, i zauzima treće mesto u regionu. Ovim rezultatima Slađan Milovanović Đani postaje najbolji i najuspešniji takmičar u opštini Svilajnac. Dobija plaketu za najviše osvojenih rejting bodova u 2009. godini. To se moglo i očekivati jer je zadnjih 6 godina najuspešniji takmičar u opštini Svilajnac. Slađan pozdravlja sve golubare i želi im vedro nebo i dug let u narednoj sezoni a posebno pozdravlja svoj golubarski klub "Resavac".


Slađan Milovanović-Đani, SCG 448 "Resavac'' Svilajnac

PRED NJIM USPEŠNA KARIJERA GOLUBARA

Golubove i golubarenje Sedlarac Slađan Milovanović (rođen 30. septembra 1970. godine) zavoleo je još kao mali, kada mu je pradeda Mita poklonio dva mlada goluba. Kao četrnaestogodišnjak učlanjuje se u udruženje golubara ,,Tekir'', tada jedino društvo takve vrste u svilajnačkoj opštini. U početku je čuvao golubove koji su bili samo vizuelno lepi, pravi ,,ukrasi'', za svoju dušu i uživanje i to je period njegovog amaterskog golubarenja. Vremenom shvata da su mu potrebne ,,prave ptice'', golubovi za takmičenja i dobre rezultate. Od čuvenog odgajivača Nikole Džombe iz Kule 1999. godine kupuje četiri para. Već sledeće godine postiže prvi rezultat, njegovo jato je letelo u proseku 6 časova i 48 minuta, a njegova špicasta mavjanka koja je letela 9,25 osvaja zlatnu alku.
,,To je moj najdraži rezultat jer je to bilo moje prvo takmičenje i podstrek da nastavim dalje'', napominje Slađan.
U potrazi za pravim parovima 2004. godine upoznaje profesionalca u golubarskom sportu Aleksandra Đorđevića-Acu Rnzu iz Mirijeva i od njega kupuje 6 pari golubova (sada su Aca Rnza i on veliki prijatelji). Sledeće godine njegovi golubovi postižu rezultat 8,58, a mavjanka duz (golub sivoplave boje) koja je letela 10,35 osvaja zlatnu alku.
Zahvaljujući pomoći prijatelja Vukašina-Vuleta Stefanovića 2006. godine trenira svoje jato za Savezna takmičenja Srbije i Jugoslavije. Na prvom postiže rezultat od 6,20, a na drugom 10,28 i to je najveći uspeh, najviši domet u istoriji golubarstva u svilajnačkoj opštini. On je na tom takmičenju zauzeo 14. mesto.
,,Sada u priplodu imam 12 pari Džombinih i 12 pari Rnzinih golubova i mislim da je to najkvalitetnija linija (po poreklu) u opštini Svilajnac. To su veoma ,,eksplozivni'' golubovi, brzo se vinu u propisanu visinu, za 20 do 30 minuta, i nadam se da će u narednoj sezoni, koja traje od 1. maja do 30. septembra, biti još većih uspeha'', napominje ovaj mladi i ambiciozni golubar.
Njegov golubarnik ima šest bokseva kao i prostor za priplod. Svoje ptice hrani belgijskom hranom Wesel lager.
Kaže da veliku zahvalnost duguje svojoj porodici koja mu pruža bezrezervnu podršku u njegovom golubarenju i da se nada da će njegov osmogodišnji sin Denis krenuti njegovim stopama s obzirom na to da je i on sa samo šest godina postao član društva SCG 448 ,,Resavac'' i veliki je zaljubljenik u golubove koje posmatra dok lete. U reviji za ljubitelje prirode ,,Zov'' u rubrici Galerija ljubimaca, od 27. maja 2005, pisalo je:
,,Iako ima samo šest godina, Denis Milovanović iz Sedlara je član društva SCG 448-2, i svakog jutra pre nego što krene u vrtić odlazi kod svojih ljubimaca da ih obiđe, nahrani i napoji.''
Jedan od najboljih, ako ne i najbolji golubar u svilajnačkoj opštini, Sedlarac Slađan Milovanović završio je ovu lepu priču pozdravljajući sve golubare u Srbiji, a posebno 30 članova društva SCG 448 ,,Resavac'' u Svilajncu kojima je poželeo vedro nebo i dug let.
A mi, pre svega njemu i njegovom jatu, želimo da ubuduće na svim takmičenjima bude favorit i niže samo najbolje rezultate.

Vesna M. Stajić


Najnoviji uspesi vodećeg golubara u Društvu "Resavac" u Svilajncu Slađana Đanija Milovanovića

I DALJE U VRHU

Najuspešniji takmičar u Društvu ,,Resavac" Svilajnac tri godine zaredom je čuveni golubar Slađan Đani Milovanović iz Sedlara. Posle peha koji je 2007. godine imao na opštinskom takmičenju kada su njegovi golubovi preleteli dan, na regionalnom takmičenju njegovo jato je zauzelo trinaesto mesto sa prosekom leta od 8 časova i 38 minuta. Na nivou Srbije je postigao rezultat 6,20.

Đani nastavlja da niže uspehe i u 2008. godini. Na opštinskom takmičenju, održanom u maju, bio je prvak opštine sa rezultatom od 9,00, što je i rekord za ovaj rang takmičenja. ,,Rezultat bi bio još bolji da su sišla još dva goluba koja su viđena u kasnim večernjim satima i koja su preletela dan", napominje Đani. Na nivou Srbije postigao je rezultat od 6,58.

Vesna Stajić


I u svilajnačkom kraju ćubani lete više od deset sati

PO RNZINOM RECEPTU

,,Desetka'' je ,,pukla'' i u Resavi! Slađan Milovanović-Đani, član Društva SCG-448 iz Sedlara kod Svilajnca prvi je odgajivač iz resavskog kraja koji je sa srpskim visokoletačima ostvario dvocifreni letački rezultat. Njegovo jato je u saveznom takmičenju Srbije i Crne Gore sišlo posle deset časova i 28 minuta leta.
Đani se i ranije takmičio sa svojim pticama sa promenljivim uspehom, ali ozbiljnije počinje da golubari 1999. godine kada od Nikole Džombe iz Kule, tadašnjeg prvaka Jugoslavije, kupuje četiri para golubova i već sledeće godine (2000.) osvaja prvo mesto u društvu (6,48). Bila je to prva utakmica i njegova prva pobeda.
-Još bolji rezultat imao sam prošle godine. Prethodno sam u moj kavez ,,ubacio'' šest pari golubova Aleksandra Đorđevića-Rnze iz Beograda. Tako lane s lakoćom postižem vreme leta od 8 sati i 58 minuta za Društvo (prvo mesto). Zatim za Opštinski kup postižem šest časova i 45 minuta. Ove godine (2006.) uz Rnzine savete i uz pomoć mog prijatelja Vukašina Stefanovića za prvenstvo Srbije ostvarujem rezultat od šest časova i 20 minuta i za prvenstvo Srbije i Crne Gore 10 časova i 28 minuta (14. mesto)- kaže Đani.
Letačka budućnost je pred Đanijem pticama. Ukrštanjem dve linije golubova oformio je lozu koja brzo ulazi u formu, leti visoko, grupno i kružno i silazi besprekorno.
Golubove hrani isključivo Verse-Laginim programom. Zdravstvenoj preventivi poklanja posebnu pažnju. Redovno vakciniše golubove protiv paramiksovirusa, paratifa, salmonele i difterije preparatima iz programa nemačke ,,Čevite''.
U toku pripreme, posle svakog leta, golubovima daje elektrolite, a u poslednjoj nedelji pred utakmicu upotrebljava više vrsta vitamina i aminokiselina.
Kavezi
Đani matične golubove odgaja u posebnoj prostoriji koja je u sklopu porodične kuće. Prostorije su podeljene staklom, a tu je i kutak za okupljanje golubara koji kroz staklo posmatraju pernate ljubimce.
Matični golubarnik je iz dva dela. U jednom odeljku su smešteni Džombinih sedam pari, a u drugom Rnzinih, takođe sedam pari golubova. U četiri boksa su smešteni ukršteni golubovi iz ovih parenja. Godišnje izleže oko 50-ak mladih.
Terački kavez je u dvorištu. Sagrađen je po najsavremenijim normama za takmičarske golubove. U donjem delu su tri boksa- zajednički i poseban za ženke i za mužjake. Iznad bokseva su kavezi za mlade, kao i volijera sa ,,kišobranima'' za silazak golubova.

Iz Revije za ljubitelje prirode ,,Zov'' od 13. oktobra 2006.
Slobodan Brkić


 

Dodaj komentar

U cilju provere "ljudskosti" prepišite 5 simbola u polje pri dnu stranice pre slanja komentara.


Sigurnosni kod
Osveži